Svet

Netanjahu: Nećemo pristati na povlačenje iz Pojasa Gaze

Lider Hamasa optužio je Netanjahua da "sabotira" napore posrednika između Izraela i te palestinske militantne grupe za postizanje primirja, kao i pozive drugih zemalja koje su apelovale na okončanje rata u Pojasu Gaze
Netanjahu: Nećemo pristati na povlačenje iz Pojasa Gaze© Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da, usled glasina koja su se pojavile tokom vikenda o međunarodnom pritisku na Izrael da pristane na prekid vatre i okonča rat u Gazi u okviru dogovora o taocima, Izrael neće pristati na kraj ratne kampanje i povlačenje izraelske vojske iz Pojasa.

"Izrael ne može da prihvati ovo. Nismo spremni da prihvatimo situaciju u kojoj jedinice Hamasa izleću iz svojih bunkera, preuzimaju ponovo kontrolu nad Gazom, obnavljaju vojnu infrastrukturu i obnavljaju pretnju građanima Izraela u obližnjim zajednicama (pored Gaze), u gradovima na jugu Izraela, ali i svim delovima naše zemlje", rekao je Netanjahu u video-obraćanju, a prenosi "Tajms ov Izrael".

On je naglasio da "Izrael neće pristati na Hamasove zahteve, koji znače predaju".

"Nastavićemo da se borimo dok svi naši ciljevi ne budu ostvareni", rekao je Netanjahu.

Premijer Izraela ističe da bi prihvatanje Hamasovih zahteva omogućilo Hamasu da izvede, kako je naveo, "još jedan masakr u budućnosti".

On je dodao da je Izrael i dalje otvoren za dogovor, ali da Hamas "ostaje utvrđen na svojim pozicijama" tokom pregovora.

Lider Hamasa Ismail Hanije optužio je Netanjahua da "sabotira" napore posrednika između Izraela i te palestinske militantne grupe za postizanje primirja, kao i pozive drugih zemalja koje su apelovale na okončanje rata u Pojasu Gaze.

Hanije je u saopštenju optužio Netanijahua za nastavak "agresije i širenje kruga sukoba", prenosi "Tajms of Izrael".

Hanije je ponovio da Hamas želi da bude postignut sveobuhvatni prekid vatre koji bi okončao "izraelsku agresiju, garantovao povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze i omogućio dogovor za oslobađanje talaca u zamenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima".

Visoki zvaničnici SAD, Katara, Hamasa i domaćina Egipta razgovaraju u Kairu o primirju u Pojasu Gaze.

Netanijahu je odlučio da za sada ne šalje delegaciju u Kairo.

image