Svet

Posrednici tvrde: Moguć prekid vatre u sukobu Izraela i Hamasa

Izraelski zvaničnici su odbacili navode o napretku u pregovorima, uz tvrdnju da ne pristaju na trampu "taoci za prekid vatre"
Posrednici tvrde: Moguć prekid vatre u sukobu Izraela i Hamasa© Tanjug/Geoff Stellfox/The Gazette via AP

Nade o prekidu vatre u Gazi porasle su u subotu pošto je delegacija Hamasa stigla u Kairo da nastavi indirektne razgovore, sa, kako se veruje, odgovorom na novi predlog da se prekinu borbe za prvih 40 dana i razmene taoci za palestinske zatvorenike.

Egipatski i američki posrednici su poslednjih dana objavili da postoje indikacije da bi moglo doći do kompromisa, a egipatski državni kanal "Al-Kahera" preneo je da je u subotu postignut konsenzus u indirektnim pregovorima o mnogim spornim tačkama, ali nije izneo dalje detalje.

Veruje se da se sporazum o primirju sastojao od nekoliko potencijalnih faza, pri čemu se u prvoj fazi predviđa ograničeno oslobađanje "humanitarnih" talaca u zamenu za nekoliko nedelja primirja, dok bi dalje faze koje podrazumevaju dalja oslobađanja i čvršći prekid vatre moguće.

Pozivajući se na anonimne izvore, palestinski list "Al-Kuds" navodi da su američki posrednici obećali da će se Izrael potpuno povući iz Gaze u trećoj i poslednjoj fazi, čime bi se rat efektivno okončao. Neimenovani izvor Hamasa dao je sličnu izjavu za izraelski "Kanala 12".

Hamas je, prema navodima "Al-Kudsa", po prvi put bio spreman da pristane da pokrene prvu fazu bez garancije kraja rata, na osnovu tih uveravanja i uverenja da još uvek ima značajne karte u vidu talaca koji neće biti pušten u okviru prve faze.

Međutim, najmanje dva neimenovana izraelska zvaničnika su potvrdila da je za Tel Aviv neprihvatljiva trampa "taoci za primirje" kojom bi se okončao rat, prenosi "Tajms ov Izrael".

Jedan od neimenovanih zvaničnika rekao je i da su izveštaji koji sugerišu da će Izrael pristati da posrednici daju garancije za prekid rata takođe lažni.

Prema pisanju "Gardijana", njihov izvor iz Izraela je rekao da je vlada te zemlje posvećena ofanzivi na Rafu, najjužniji grad u Pojasu Gaze, i da se ni pod kojim okolnostima neće složiti da okonča rat kao deo sporazuma o oslobađanju talaca.

Egipatski izvori ranije su za "Volstrit džornal" rekli da će Izrael pregovorima u primirju dati još nedelju dana, nakon čega će pokrenuti ofanzivu kojom već dugo preti.

Navodno odvijanje Izraela da razmotri prekid vatre i zapaljive izjave "neimenovanih zvaničnika" za koje se veruje da potiču od premijera Benjamina Netanjahua produbile su podele u izraelskom ratnom kabinetu, pišu tamošnji mediji.

"Savetujem 'zvaničnim izvorima' i svim ostalim donosiocima odluka da sačekaju zvanične objave, da deluju uzdržano i da ne postaju histerični iz političkih razloga", naveo je član ratnog kabineta Beni Ganc u saopštenju.

image