Svet

Egipatski ministar spoljnih poslova optimističan po pitanju pregovora Hamasa i Izraela

Neki izveštaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvoli povratak stanovnika na sever
Egipatski ministar spoljnih poslova optimističan po pitanju pregovora Hamasa i IzraelaGetty © Abed Rahim Khatib/Anadolu

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri saopštio je da je optimističan povodom novog predloga za primirje u Gazi, uoči pregovora sa delegacijom Hamasa u Kairu, koji bi trebalo da započnu danas.

"Nadamo se", poručio je Šukri u Rijadu na Svetskom ekonomskom forumu, dodajući da "predlog uzima u obzir stavove obe strane", a da je cilj umerenost zahteva i Izraela i Hamasa, prenosi "Tajms ov Izrael".

Svetski mediji su preneli da predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, biti predstavljeno kao "humanitarni prekid vatre", te da bi Hamas oslobodio taoce u zamenu za višenedeljni prekid vatre i oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Prethodno je spor u pregovorima nastao oko dva glavna pitanja – zahteva Hamasa da se izraelske trupe povuku iz Gaze i okončaju sukob i detalja o broju i imenima palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Neki izveštaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvoli povratak stanovnika na sever.

image