Rusija

Netanjahu ne odustaje: Ulazimo u Rafu, uništićemo preostale bataljone Hamasa

Generalni sekretar UN poziva sve koji imaju uticaj na Izrael da učine sve što je u njihovoj moći i spreče vojnu operaciju u Rafi
Netanjahu ne odustaje: Ulazimo u Rafu, uništićemo preostale bataljone HamasaGetty © Sean Gallup

Nema reči o prekidu rata u Pojasu Gaze dok Izrael ne ostvari sve ciljeve, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, dodajući da će vojska sprovesti operaciju u gradu Rafi bez obzira na to da li će biti sklopljen dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca ili ne.

"O ideji da obustavimo rat, a da ne dostignemo se ciljeve, ne može biti reči. Ući ćemo u Rafu i uništićemo preostale bataljone Hamasa zarad postizanja apsolutne pobede – sa ili bez dogovora", naglasio je Netanjahu na sastanku sa predstavnicima porodica talaca.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je pozvao strane koje imaju uticaj na Izrael da urade sve što je u njihovoj moći da ne dopuste vojnu operaciju u Rafi.

"Vojna ofanziva na Rafu bila bi neprihvatljiva eskalacija koja bi ubila još hiljade civila i izazvala bekstvo stotina hiljada ljudi", upozorio je Gutereš novinarima.

To će imati razorne posledice po Palestince u Pojasu Gaze kao i na okupiranoj Zapadnoj obali i širom regiona, objasnio je Gutereš i naglasio da se sve članice Saveta bezbednosti i vlade mnogih drugih država protive takvoj operaciji.

Prema njegovim rečima, u provinciji Rafe ima više od 1,2 miliona ljudi koji traže utočište i sklonište od izraelskih bombardovanja koje je ubilo više od 34.000 ljudi.

Rafa, koji se nalazi uz egipatsku granicu, pruža sklonište za više od milion Palestinaca koji su pobegli od polugodišnje izraelske ofanzive kroz ostatak Gaze i kažu da je mogućnost da ponovo pobegnu zastrašujuća.

image