Svet

Izrael spreman da krene u napad na Rafu: Postavljeni šatori za izbeglice

Na satelitskim snimcima kompanije "Maksar" se vidi više šatorskih kampova u Kan Junisu, gde nije bilo ničega 7. aprila
Izrael spreman da krene u napad na Rafu: Postavljeni šatori za izbeglice© Tanjug/Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP

Izraelska vojska je spremna da evakuiše palestinske civile iz Rafe i napadne Hamasove centre u gradu, za koji smatra da je njihov poslednji bastion, izjavio je visoki izraelski zvaničnik odbrane, uprkos međunarodnim upozorenjima o humanitarnoj katastrofi.

Nabavili su, kako kaže, desetine hiljada šatora za palestinske civile, oko 40.000 šatora, od kojih svaki ima kapacitet da primi od 10 do 12 ljudi.

Portparol vlade premijera Benjamina Netanjahua rekao je da Izrael "napreduje u kopnenoj operaciji", bez pominjanja vremenskog okvira za ovu intervenciju.

Internetom kruži video u kojem se prikazuju redovi četvrtastih belih šatora koji su podignuti u Kan Junisu, gradu udaljenom oko pet kilometara od Rafe.

Rojters ovo nije mogao da potvrdi, ali je primio slike od satelitske kompanije "Maksar" na kojima se vidi više šatorskih kampova u Kan Junisu, gde nije bilo ničega 7. aprila.

Izraelsko Ministarstvo odbrane odbilo je svaki komentar.

Izvor iz izraelske vlade rekao je da Netanjahuov ratni kabinet planira da se sastane u naredne dve nedelje kako bi odobrio evakuaciju civila, za koju se očekuje da će trajati oko mesec dana.

Zvaničnik odbrane, koji je zatražio anonimnost, rekao je Rojtersu da vojska može odmah da krene u akciju, ali da čeka zeleno svetlo od Netanjahua.

Rafa, koji se nalazi uz egipatsku granicu, pruža sklonište za više od milion Palestinaca koji su pobegli od polugodišnje izraelske ofanzive kroz ostatak Gaze i kažu da je mogućnost da ponovo pobegnu zastrašujuća.

image
VV inauguration
banner