Svet

Virtuelni sastanak SAD i Izraela; Tema: Operacija u Rafi

Umesto potpune invazije, IDF navodno planira postepenu operaciju
Virtuelni sastanak SAD i Izraela; Tema: Operacija u Rafi© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

SAD i Izrael održaće danas virtuelni sastanak na visokom nivou o mogućoj izraelskoj operaciji u Rafi, izjavila su dva američka zvaničnika, a prenosi "Aksios", dodajući da Bajdenova administracija brine da bi izraelska invazija na ovu teritoriju dovela do masovnih civilnih žrtava.

Zvaničnici su odlučno demantovali izveštaje da je Bela kuća dala zeleno svetlo za operaciju u Rafi, ako Izrael ne napadne Iran u znak odmazde za napad bez presedana prošlog vikenda.

Američku stranu na virtuelnom sastanku predvodiće savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, dok će Izrael predstavljati ministar za strateška pitanja Ron Dermer i savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi. Ovo će biti drugi takav sastanak poslednjih nedelja.

Zvaničnici kažu da se i tokom poslednjih nekoliko nedelja, nekoliko radnih grupa nižeg nivoa sastalo virtuelno kako bi razgovarali o operativnim planovima Izraelskih odbrambenih snaga za Rafu i humanitarnim predlozima.

Planovi IDF-a, prema tvrdnjama izvora "Aksiosa", umesto potpune invazije, uključuju postepenu, sporu operaciju u određenim naseljima Rafe koja će unapred biti evakuisana.

image