Srbija i Balkan

Netanjahu odlučan da šalje trupe u Rafu i bez podrške SAD; Blinken tvrdi: Treba vam plan za dan posle

On je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom rekao da nema načina da se drugačije porazi islamistički pokret Hamas
Netanjahu odlučan da šalje trupe u Rafu i bez podrške SAD; Blinken tvrdi: Treba vam plan za dan posle© AP Photo/Fatima Shbair

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je i dalje odlučan da pošalje trupe u Rafu, na jugu Pojasa Gaze. U Rafi je sklonište potražilo više od milion Palestinaca.

Netanjahu podseća da bi IDF (Izraelske odbrambene snage) poslao i bez američke podrške, u slučaju da tako nešto bude potrebno.

On je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom rekao da nema načina da se porazi islamistički pokret Hamas bez ulaska u Rafu.

"I rekao sam mu da se nadam da ćemo to uraditi uz podršku SAD, ali ako moramo - uradićemo to sami", rekao je Netanjahu.

Blinken je doputovao u Izrael, u okviru intenzivnih diplomatskih napora tokom turneje u regionu Bliskog istoka da se postigne "trajni i trenutni prekid vatre" u Gazi i odvrati izraelska ofanziva na Rafu, prenosi Rojters.

Dok se SAD protive toj ofanzivi, Izrael tvrdi da je ona neophodna kako bi se iskorenio Hamas.

Blinken odgovorio: Zaglavićete u Gazi

Entoni Blinken je upozorio premijera da će Izrael, bez plana za "dan posle" Hamasa, biti godinama zaglavljen u Gazi.

Blinken je dodao da će u takvoj situaciji opadati međunarodni ugled Izraela i da će njegova nacionalna bezbednost biti u opasnosti, prenosi "Tajms of Izrael".

"Vi ne razumete ovo, a kad budete razumeli, možda će već biti kasno", kazao je Blinken i ocenio da je, ako se trenutni trendovi nastave, jedini mogući rezultat je ostanak Hamasa na vlasti ili anarhija u Gazi.

image
VV inauguration
banner