Svet

Saliven: Hamasove nove uslove za dogovor Izrael ne može da prihvati

"Verujemo da su te rasprave veoma žive i da je dogovor moguć", ocenio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost
Saliven: Hamasove nove uslove za dogovor Izrael ne može da prihvatiGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images

Hamas je u svom prošlonedeljnom odgovoru na najnoviji predlog sporazuma o taocima dodao nove uslove za koje Izrael kaže da su neprihvatljivi, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Nakon što je Izrael, u saradnji sa Katarom, Egiptom i Sjedinjenim Državama, pokazao spremnost da prihvati šestonedeljni prekid vatre u zamenu za oslobađanje brojnih talaca, Hamas je na pregovarački sto stavio novi predlog sa nizom novih uslova", rekao je Saliven i ponovio da bi odmah moglo doći do dogovora ako bi Hamas pristao da oslobodi otprilike 40 izraelskih žena, starijih ljudi i ranjenih talaca, prenosi "Tajms of Izrael".

Saliven je ukazao da je umesto toga Hamas dodao niz drugih uslova, a izraelska vlada je odgovorila da "to ne može tek tako da prihvati".

"Oni smatraju da neki od tih uslova idu predaleko, ali tako to ide u pregovorima. Verujemo da su te rasprave veoma žive i da je dogovor moguć", ocenio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost, napominjući da pregovarački timovi aktivno rade u Kataru.

image