Svet

Amerika jača NATO u Evropi: Grčka luka zatrpana "bredlijima" i "abramsima" (FOTO)

U luku Aleksandropolis ranije je istovareno više od 3.000 komada naoružanja i teških vozila, koji su drumskim i železničkim saobraćajem prevezeni u istočnu Evropu, zaobilazeći moreuz Dardanele
Amerika jača NATO u Evropi: Grčka luka zatrpana "bredlijima" i "abramsima" (FOTO)Getty © Davide Dalla Massara / Training Support Activity Europe / Handout/Anadolu

Teretni brod američke mornarice Leroj A. Mendonica isporučio je desetine oklopnih vozila u luku Aleksandropolis u severnoj Grčkoj u okviru vojnog pojačanja NATO-a u Evropi, prenosi portal "Enikos".

"Tenkovi 'abrams' ioklopna vozila "bredli" istovareni su sa broda", navodi grčki medij.

Dodaje se da je u luci takođe završeno prebacivanje kopnenih vojnih jedinica Oružanih snaga SAD, koje je sprovedeno u okviru saradnje sa evropskim saveznicima, kako se navodi, "za zaštitu od pretnji opštoj bezbednosti regiona".

"Enikos" ističe ogroman značaj luke Aleksandropolis za SAD i NATO, napomenuvši da je u tu luku ranije istovareno više od 3.000 komada naoružanja i teških vozila, koji su drumskim i železničkim saobraćajem prevezeni u istočnu Evropu, zaobilazeći moreuz Dardanele.

Prethodno su mediji preneli da je Rumunija počela izgradnju najveće baze NATO-a u Evropi.

Nova baza će moći da primi do 10.000 vojnih lica i pomoćnog osoblja, a ukupna površina objekta biće oko 3.000 hektara, a cena izgradnje objekta procenjena je na 2,5 milijardi evra.

Komandant baze Nikolae Krezu rekao je da će baza biti u potpunosti operativna 2040. godine, kao i da je trenutno u bazi stacionirano oko 3.000 vojnika. 

Američke trupe koriste bazu "Mihail Kogalniceanu" od 1999. godine.

Planirano je da prva faza proširenja vojne baze bude završena za pet godina. Uskoro će početi izgradnja još jedne piste, a razvijaju se planovi za razvoj infrastrukture aerodroma.

image