Svet

Da li će Izrael uzvratiti Iranu pre Pashe?

Anketa koju je ove sedmice sproveo Hebrejski univerzitet u Jerusalimu pokazala je da 52 odsto Izraelaca smatra da zemlja ne bi trebalo da odgovori na napad dronovima i raketama, već da okonča trenutnu rundu neprijateljstava
Da li će Izrael uzvratiti Iranu pre Pashe?© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Malo je verovatno da bi Izrael izveo napad na Iran pre Pashe, rekao je visoki američki zvaničnik za Ej-Bi-Si, i dodao da bi to uvek moglo da se promeni.

Pasha je jevrejski praznik posvećen uspomeni na oslobađanje Jevreja iz egipatskog ropstva, počinje u ponedeljak i završava 30. aprila. 

Iranski Korpus garde islamske revolucije, i drugo rukovodstvo, i dalje su u stanju pripravnosti, a neki su u skloništima i podzemnim objektima, rekao je zvaničnik.

Izraelci podeljeni oko odgovora Iranu

Tokom šest ofanziva Izraela u Gazi, javnost je uglavnom podržavala državni i vojni vrh, pri čemu ogromna većina Izraelaca podržava cilj uništenja Hamasa i oslobađanje talaca, koji su i dalje zarobljeni u palestinskoj enklavi.

Međutim, konsenzus ne postoji oko toga kako odgovoriti na pretnju iz Irana, čiji je udar na Izrael ponovo probudio strahove da bi neprijateljstva koja su zahvatila Bliski istok od napada Hamasa 7. oktobra, mogla da eskaliraju u regionalni sukob, piše "Fajnenšel tajms".

Anketa koju je ove sedmice sproveo Hebrejski univerzitet u Jerusalimu pokazala je da 52 odsto Izraelaca smatra da zemlja ne bi trebalo da odgovori na napad dronovima i raketama, već da okonča trenutnu rundu neprijateljstava. Ostali smatraju da bi Izrael trebalo da se osveti, čak i ako to znači rizik od produženja trenutne runde.

"Svi su saglasni s ciljevima rata u Gazi. Ali je situacija prilično drugačija s Iranom. Iran je komplikovaniji", rekao je Nimrod Zeldin iz Agam Labs na Hebrejskom univerzitetu, koji je sproveo studiju.

image
VV inauguration
banner