Svet

Izraelska policija upala u prostorije "Al Džazire", zaplenjena i oprema

Racija je počela nakon odluke Netanjahuove vlade da zabrani emitovanje ovog kanala
Izraelska policija upala u prostorije "Al Džazire", zaplenjena i oprema© Photo By Ramsey Cardy/Sportsfile for Web Summit Qatar via Getty Images)

Izraelska policija i inspektori Ministarstva komunikacija izvršili su raciju u prostorijama katarskog televizijskog kanala "Al Džazira" u Jerusalimu i zaplenili njihovu opremu nakon odluke izraelske vlade da zabrani emitovanje kanala u toj zemlji.

Izraelski ministar komunikacija Šlomo Kari je na svojoj stranici na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter ) postavio video snimak pretresa , uz komentar da "inspektori Ministarstva komunikacija, uz podršku izraelske policije, trenutno vrše pretrese u kancelariji "Al Džazire" u Jerusalimu i konfiskuju opremu kanala".

Izraelska vlada je jednoglasno izglasala zatvaranje katarskog televizijskog kanala, a kako je saopšteno iz kabineta izraelskog premijera, nakon glasanja, ministar komunikacija je potpisao naredbu o zatvaranju koja je stupila na snagu momentalno. 

"Izveštači 'Al-Džazire' naneli su štetu bezbednosti Izraela i huškali na vojnike Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Vreme je da uklonimo glasnike Hamasa iz naše zemlje", objavila je Netanjahuova kancelarija.

Reporteri bez granica (RSF) oštro su osudili odluku izraelske vlade da zatvori "Al Džaziru".

RSF je u objavi na platformi Iks podsetio da je izraelska vlada jednoglasno glasala za zaustavljanje operacija "Al Džazire" u Izraelu bez preciziranja kada će odluka stupiti na snagu.

RSF je oštro osudio "represivno zakonodavstvo" kojim se cenzuriše kanal u vlasništvu Katara zbog izveštavanja o izraelskoj ofanzivi u pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno više od 34.600 Palestinaca od 7. oktobra prošle godine, prenosi Anadolija.

image