Svet

Blinken: Društvene mreže doprinele izraelskom PR debaklu

Američki državni sekretar je podsetio da kada je počeo da radi u Vašingtonu ranih 1990-ih, "svi su radili istu stvar", odnosno čitali su novine kao što su "Njujork tajms", "Vašington post" i "Volstrit džornal"
Blinken: Društvene mreže doprinele izraelskom PR debakluGetty © Photo by Win McNamee/Getty Images

Društveni mediji su delimično odgovorni za rasprostranjene međunarodne kritike na račun izraelske intervencije u Gazi, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Najviši američki diplomata komentarisao je situaciju u kojoj se nalazi Izrael sa senatorom Mitom Romnijem na forumu Instituta Mekejn 2024. u Sedoni u Arizoni u petak.

Romni je pitao Blinkena "zašto je izraelski PR bio tako užasan" usred sukoba u Gazi. 

"Zašto je za javnost Hamas nestao? Na stolu je ponuda za prekid vatre, a svet ipak vrišti o Izraelu. Izraelci su obično dobri u PR-u. Šta se ovde dogodilo?", pitao je Romni.

Državni sekretar je podsetio da kada je počeo da radi u Vašingtonu ranih 1990-ih, "svi su radili istu stvar", odnosno čitali su novine kao što su "Njujork tajms", "Vašington post" i "Volstrit džornal" i gledali nacionalne vesti da bi "saznali informacije o događajima u svetu".

Danas, sa druge strane, "svake milisekunde unosimo različite nove informacije" i narativ vode društveni mediji, smatra Blinken.

"Imate ekosistem društvenih mreža u kome se gube kontekst, istorija i činjenice, a dominiraju slike i emocije. I ne možemo to da odbacimo, ali mislim da ima i veoma, veoma, veoma problematičan uticaj na narativ", predložio je Blinken.

On je, međutim, takođe naglasio da je još jedan razlog za loš PR Izraela "neizbežna realnost ljudi koji i dalje teško pate u Gazi".

"To je stvarno i moramo biti pažljivi prema tome", saopštio je Blinken.

Izrael se suočio sa oštrim kritikama međunarodne zajednice zbog velikog broja civilnih žrtava u Gazi u proteklih sedam meseci. U martu su eksperti UN-a presudili da postoje "razumni razlozi" da se veruje da je "genocid" počinjen u palestinskoj enklavi.

Poslednjih nedelja, fakultete širom SAD potresali su propalestinski protesti, koji su doveli do sukoba sa policijom i rezultirali privođenjem nekoliko hiljada ljudi.

image