Svet

Samo u Belgiji: Ako prostitutka prečesto odbija seks, država posreduje na strani makroa

Kritičari novog zakona upozoravaju da će on samo učvrstiti moć svodnika nad svojim zaposlenima
Samo u Belgiji: Ako prostitutka prečesto odbija seks, država posreduje na strani makroaGetty © Andreas Rentz

Novi zakon koji se odnosi na belgijske seksualne radnice omogućiće makroima da zahtevaju od vlade da posreduje u slučajevima kada prostitutka prečesto odbija seks sa klijentima.

Aktivisti za borbu protiv prostitucije kažu da će zakon svodnicima omogućiti da "još više učvrste svoju moć".

Zakon koji je usvojen ranije ovog meseca dozvoljava seksualnim radnicima da sa svojim "poslodavcima" sklope ugovore o radu. Ti ugovori klasifikuju prostitutke kao zaposlene u ugostiteljstvu i daju im pravo na zdravstveno osiguranje, penziju, naknadu za nezaposlene, praznike i porodiljsko odsustvo.

Svodnici moraju dobiti licencu od vlade da izdaju ugovore o radu i moraju dozvoliti prostitutkama da odbiju ili prekinu seks sa klijentima iz bilo kog razloga. Međutim, ako prostitutka odbije ili prekine seks više od deset puta u toku šest meseci, njen makro može pokrenuti radni spor i uključiti vladinog posrednika.

Belgija je dekriminalizovala prostituciju 2022. godine, dozvolivši prostitutkama da rade kao slobodnjaci. Međutim, zapošljavanje seksualne radnice po ugovoru i dalje je krivično delo, što znači da su dogovori između makroa i prostitutki zakonski predstavljali sivu zonu i da nisu sadržali pravno obavezujuću zaštitu za prostitutke.

Sindikat seksualnih radnika u Belgiji UTSOPI pozdravio je novi zakon. "Bez zakona o radu, seksualni radnici bi i dalje bili zakonski diskriminisani", naveo je portparol UTSOPI Dan Bauvens u saopštenju. "To je sada gotovo."

"Nadamo se da će se i druge zemlje ugledati ovaj tekst, kao što su to uradile u temama kao što su istopolni brakovi, abortus, eutanazija i prava transrodnih osoba", dodao je Bauvens.

Međutim, aktivista protiv eksploatacije Andrea Hajnc je istakla da novi model jednostavno omogućava makroima da "postanu 'menadžeri' uz podršku države kako bi dalje učvrstili i zadržali svoju moć".

"Svodnici žene vide kao sredstvo, a ne ljude koji zaslužuju puno dostojanstvo i poštovanje", napisala je Hajnc na Iksu, zapitavši šta bi uopšte bio pomenuti "vladin posrednik".

"Neko ko bi posredovao u 'ugovorima' svodnik-žrtva, tj. neko ko će nežno podsticati žene da se vrate u krevet bordela kada 'ne ispunjavaju svoje (seksualne) obaveze?'", dodala je ona.

Prema zvaničnim procenama iz 2022. godine, u Belgiji je aktivno oko 3.000 seksualnih radnica. Međutim, neke studije navode da je taj broj deset puta veći.

Belgijska federalna policija je 2015. godine tvrdila da oko 26.000 žena radi kao prostitutke, a da su 80 odsto njih eksploatisale bande za trgovinu ljudima iz Bugarske, Rumunije, Španije, Portugala, Mađarske i Nigerije, između ostalih zemalja.

image