Svet

"Tajms": Samo 2.000 ruskih vojnika učestvuje u proboju fronta kod Harkova, da li je to zamka?

Dok se ruske snage približavaju drugom po veličini gradu u Ukrajini, Kijev mora da donese odluku – Harkov ili Donbas
"Tajms": Samo 2.000 ruskih vojnika učestvuje u proboju fronta kod Harkova, da li je to zamka?Getty © Anadolu / Contributor

Ukrajinski komandanti nalaze se pred zagonetkom – da li je ruska operacija u Harkovskoj oblasti "varka" i pokušaj da se vrlo oslabljene i razvučene ukrajinske snage odvuku sa strateških položaja u Donbasu ili stvaran napad?

Kako prenosi "Tajms", broj ruskih vojnika angažovanih u operaciji (tokom koje je od petka do danas oslobođeno najmanje 11 naseljenih mesta) ograničen je na oko 2.000.

Ukrajinski komandanti veruju da Rusi imaju oko 35.000 vojnika u toj oblasti. To, piše britanski list, nije dovoljno da se zauzme sam Harkov, ali možda to nije namera. Ako Rusi uspeju da odu samo nekoliko kilometara dalje, mogu da počnu granatiranje drugog najvećeg grada u Ukrajini.

Za sada, Rusi su više fokusirani na proširenje linije fronta nego na njeno probijanje, a ukrajinski generali koji i dalje čekaju zapadnu pomoć, sada treba da odluče da li da pošalju već tanušne rezerve u Harskovsku oblast ili da usmere ljude ka Časovom Jaru koji štiti strateški železnički čvor i raskrsnicu, nadajući se da će zadržati Donbas.

To je, zaključuje "Tajms", ogromna kocka, tako da Zapad može da očekuje još molbi Kijeva za PVO sistemima "patriot" i oružjem dugog dometa.

image