Rusija

Ruska vojska preuzela kontrolu nad delom Volčanska, oslobođena Bugrovatka

U bliskoj budućnosti ruska grupa trupa "Sever", koja trenutno deluje u severnom pravcu Harkovske oblasti, počeće da oslobađa selo Lipci, ocenio je šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev
Ruska vojska preuzela kontrolu nad delom Volčanska, oslobođena Bugrovatka© MOD Russia/via Globallookpress.com

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad nekim oblastima Volčanska, rekao je šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

"Za sada, ukrajinske oružane snage pružaju otpor kako u samom gradu, tako i na prilazima sa istoka. Ali u isto vreme, zapadni i severni deo Volčanska već kontrolišu ruske trupe", kazao je Gančev za TV Prvi kanal.

Prema njegovim rečima, u bliskoj budućnosti ruska grupa trupa "Sever", koja trenutno deluje u severnom pravcu Harkovske oblasti, počeće da oslobađa selo Lipci.

Dopisnik RIA Novosti javlja i da ruske snage već drže pod kontrolom deo puta Lipci-Harkov, te da se neprestano puca na protivničke snage.

Ministarstvo odbrane Rusije u međuvremenu je potvrdilo da je grupacija "Sever" oslobodila još jedno mesto u Harkovskoj oblasti. U pitanju je naselje Bugrovatka.

Ministarstvo dodaje da su ruske jedinice grupacije "Sever" probile ukrajinsku odbranu i prodrle duboko u Harkovsku oblast. 

Kod mesta Vesjoloje, Volčansk i Lipci uništena je živa sila i tehnika. U tom regionu Ukrajinci su izgubili 135 vojnika, a kod mesta Starica, kako se navodi u poslednjem izveštaju MO Rusije, odbijen je kontranapad 120. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane. 

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov rekao je za "Njujork tajms", da se situacija u Harkovu "svakog časa približava kritičnoj".

"Situacija je na ivici. Svakog sata postaje kritičnija", požalio se Budanov.

Ukrajinski general-potpukovnik smatra da ruske snage napadaju severoistok kako bi primorale Ukrajinu da uključi u borbu ionako tanke rezerve ukrajinskih vojnika i odvrati ih od borbi na drugim mestima.

"Kijevu će biti teško da preusmeri tamo dodatne jedinice, pošto su one zauzete u drugim oblastima", ocenio je.

Ruska vojska već nekoliko dana aktivno napreduje u oblasti Harkova, pa je tako Ministarstvo odbrane 12. maja objavilo oslobađanje naselja Borisovka, Ogurcovo, Pletenevka, Pilnaja i Strelečja, a dan kasnije da su oslobođena i naselja Gatišje, Krasnoje, Morohovec i Olejnikovo.

image