Svet

Blinken: SAD će uvesti Ukrajinu u NATO

Mnogo više oružja uskoro stiže na front, najavio je državni sekretar SAD
Blinken: SAD će uvesti Ukrajinu u NATO© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Približavamo Ukrajinu NATO-u i uvešćemo je (u alijansu), rekao je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken, a citiraju ga "RIA Novosti".

Zapadne zemlje svesne su da su odlaganja u isporuci vojne pomoći Ukrajini nedopustiva, mnogo više oružja uskoro stiže na front, rekao je Blinken tokom posete Politehničkom institutu u Kijevu.

"Znamo da nema vremena. Stoga, minut nakon što je Kongres odobrio veliki paket pomoći, predsednik Bajden poslao je municiju i oklopna vozila, rakete i protivvazdušnu opremu Ukrajini", izjavio je Blinken, a prenosi TASS.

Ranije je češki predsednik Peter Pavel rekao da bi trebalo dozvoliti Ukrajini da odbije članstvo u NATO u zamenu za bezbednosne garancije za Kijev.

Američki zvaničnik osvrnuo se i na pitanje održavanja izbora u Ukrajini, rekavši da "čim se Ukrajinci slože da uslovi to dopuštaju, moći će da iskoriste svoje glasačko pravo".

Takođe, Blinken je tokom posete Kijevu izjavio da je ruski predsednik Vladimir Putin "uništio Ukrajinu i stoga Rusija treba i mora da plati obnovu".

Prema njegovim rečima, SAD nameravaju da iskoriste svoju moć i upotrebe rusku imovinu (za obnovu Ukrajine), prenosi Rojters.

"Radimo sa našim partnerima iz G7 da bi se ruska zamrznuta državna sredstva iskoristila za otklanjanje štete koju je napravio Putin", rekao je Blinken tokom posete Kijevu.

image