Svet

Erdogan: Vrlo dobro znamo ko priprema državni udar

Predsednik Turske je osobe koje navodno pripremaju zaveru povezao sa organizacijom FETO koja je u Turskoj zabranjena i vodi se kao teroristička
Erdogan: Vrlo dobro znamo ko priprema državni udarGetty © Selahattin Sönmez/ dia images

Turske vlasi vrlo dobro znaju ko priprema državni udar u zemlji, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u parlamentu.

"Znamo šta pokušavaju da postignu oni koji žele da dele ljude. Znamo dobro ko likuje, ko je marioneta, a ko lutkar. Koliko god to odvratno izgledalo, nećemo upasti u ovu zamku. Delovaćemo u skladu sa onim što nas karakteriše – dostojanstvo i tolerancija, šta god drugi radili", rekao je Erdogan.

Turski predsednik je zaverenike povezao sa organizacijom Fetulaha Gulena koja je u Turskoj zabranjena i vodi se kao teroristička.

"Oni koji žele da odaju dug Gulenistima nikada ne sede skrštenih ruku", ukazao je Erdogan koji je sinoć održao hitan sastanak sa šefom obaveštajne službe i ministrom pravde nakon što je njegov saveznik, lider partije nacionalista Devlet Bahčeli, ukazao na mogući pokušaj državnog udara.

Ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja obećao je da će identifikovati strukture koje rade protiv vlasti.

U Turskoj je veliku pometnju izazvao otpuštanje nekoliko policajaca iz Uprave za bezbednost Ankare, optuženih za veze sa zločinačkom organizacijom "Ajhan Bora Kaplan".

Prema rečima turskog političara Bahčelija, moguće je da se priprema zavera protiv vlasti, pa je, prema njegovim rečima, nedovoljno smeniti samo nekoliko policajaca.

Turske vlasti za pokušaj državnog udara koji se dogodio se u julu 2016. godine, optužuju organizaciju FETO (teroristička organizacija) koju je osnovao Fetulah Gulen koji živi u SAD. U Turskoj je posle pokušaja državnog udara uhapšeno više od 80.000 ljudi, oko 150.000 državnih službenika, uključujući i vojna lica, otpušteno je ili suspendovano iz službe, a sam Gulen je osudio pokušaj puča i odbacio optužbe.

image