Svet

Erdogan odložio sastanak sa Bajdenom: Razlog za sada nepoznat

Ovaj sastanak bio bi prva poseta Erdogana Vašingtonu od 2019, kada se sastao sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom
Erdogan odložio sastanak sa Bajdenom: Razlog za sada nepoznat© Aytac Unal/Anadolu Agency

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odložio je sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu, koji je neformalno bio planiran za 9. maj, rekao je neimenovani turski zvaničnik za Rojters. On je dodao da nije poznato šta je razlog odlaganja posete, kao i da će novi datum uskoro biti zakazan.

Jedan američki zvaničnik je napomenuo da sastanak između dva NATO lidera nije bio zvanično najavljen, a predstavnici Bele kuće, Ministarstva spoljnog poslova SAD i turskog predsednika nisu izdali saopštenje povodom ovog pitanja.

Ovaj sastanak bio bi prva poseta Erdogana Vašingtonu od 2019, kada se sastao sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom. Sa druge strane, Erdogan i Bajden su se sreli nekoliko puta na međunarodnim samitima i vodili telefonske razgovore u više navrata.

Kako navodi Rojters, iako su se odnosi dve države popravili kada je Turska ratifikovala kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, odnosi Ankare i Vašingtona ostali su zategnuti usled razlika vezanih nekoliko ključnih pitanja, poput Sirije, Rusije i rata u Gazi.

Podsećanja radi, Erdogan je ove nedelje boravio u poseti Iraku, a prošlog vikenda se sastao sa političkim liderom palestinske militantne grupe Hamas Ismailom Hanijehom u Istanbulu.

image