Svet

Atentat na slovačkog premijera: Fico u indukovanoj komi (VIDEO)

Napadač je uhapšen i identifikovan kao pisac i pristalica opozicione stranke Progresivna Slovačka po imenu Juraj Cintula, rođen 1953. godine

Slovački premijer Robert Fico ranjen je u pucnjavi posle sednice vlade u gradu Handlova, na oko 150 kilometara severoistično od Bratislave. Premijer se trenutno nalazi u indukovanoj komi. Napadač je uhapšen i identifikovan.

Fico će se u indukovanoj komi nalaziti naredna 24 sata, javlja televizija "TAZ". Njegovo stanje je, prema televiziji, kritično, i izgubio je mnogo krvi. Kako se navodi, najvažnije arterije slovačkog premijera nisu oštećene.

Operacija premijera Slovačke Roberta Fica trajala je oko 3 sata i 40 minuta, objavila je slovačka televizija "TAZ", pozivajući se na izvore.

Policija je identifikovala napadača kao pisca i pristalicu opozicione stranke Progresivna Slovačka po imenu Juraj Cintula, rođen 1953.

Lokalni mediji, prenose da je napadač počeo da puca iz gomile u trenutku kada je Fico, posle sastanka, izašao da se pozdravi sa okupljenim građanima. Očevici kažu da se čulo pet pucnjeva.

Fico je helikopterom prebačen u bolnicu u Banjskoj Bistrici. List "Pravda" prenosi da je sa nekoliko hitaca pogođen u stomak i grudni koš i da se nalazi u teškom stanju.

Povodom napada se oglasila i predsednica Slovačke Zuzana Čaputova koja je oštro osudila "brutalni i bezobzirni" napad na premijera.

"Šokirana sam. Robertu Ficu želim puno snage u ovom kritičnom trenutku i da se što pre oporavi", navela je Čaputova.

Slovački premijer se više puta izjasnio protiv pružanja vojne pomoći Ukrajini. On je takođe istakao da ne podržava članstvo ove zemlje u NATO-u i da će iskoristiti pravo veta ako se takvo pitanje bude razmatralo. Osim toga, premijer je naveo da je Slovačka zainteresovana za dobre odnose sa Rusijom i obećao da će preduzeti korake u tom pravcu.

  • 15. maj 2024 • 22:38

    22:38

    Vicepremijer Slovačke: Fico će preživeti

    Slovački vicepremijer Tomas Taraba izjavio je večeras da veruje je premijer Robert Fico van životne opasnosti i da će ''preživeti'' pokušaj ubistva do kojeg je došlo ranije danas.

    "Srećom, koliko ja znam, operacija je prošla dobro, i pretpostavljam da će na kraju preživeti. On je trenutno van životne opasnosti", rekao je Taraba za "Bi-Bi-Si".

    On je istakao da je napadač pucao iz velike blizine.

    "Bio je teško povređen. Jedan metak prošao je kroz stomak, a drugi je pogodio zglob ruke. Odmah je prebačen u bolnicu i na operaciju", rekao je Taraba.

    Optužio je opoziciju u zemlji da je koristila ''lažne narative'' i da je o Ficu govorila "gotovo kao o čudovištu", ocenivši da takvi komentari nemaju mesta u demokratiji.

  • 21:18

    Opoziciona stranka negira da je napadač imao ikakve veze s njima

    Lider prozapadne opozicione stranke Progresivne Slovačke Mihal Šimečka negira da je čovek koji je pokušao da ubije premijera Roberta Fica povezan sa njihovim pokretom.

    "Upozoravamo na širenje lažnih informacija o napadaču, nedvosmisleno negiramo da je bio član našeg pokreta, uopšte nema veze sa našom strankom, niti sa članovima naše stranke", saopšteno je iz stranke, prenose RIA Novosti.

  • 20:33

    Ministar spoljnih poslova Slovačke: Svi verujemo da će premijer uspeti u ovoj teškoj borbi

    Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Juraj Blanar izrazio je danas zahvalnost na upućenim izrazima solidarnosti i podršci nakon atentata na predsednika Vlade Roberta Fica.

    "Svi verujemo da će u ovoj teškoj borbi, premijer uspeti", navodi se u saopštenju ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Juraja Blanara u vezi atentata na Fica koje je Tanjugu prosledila Ambasada Slovačke.

    Premijer je u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, dodaje se.

    "Najoštrije osuđujem ovaj podmukli čin protiv predsednika Vlade koji ujedno predstavlja i napad na demokratiju", saopštio je ministar Blanar.

  • 20:26

    Ministar unutrašnjih poslova Slovačke: Jasna politička motivacija napadača

    Napadač je pucao sa jasnom političkom motivacijom, rekao je ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok i dodao da je napadač odlučio je da napadne Roberta Fica posle predsedničkih izbora.

    "Želim da pozovem javnost, novinare i sve političare da prestanu sa širenjem mržnje", zatražio je ministar.

    On je pozvao sve da prestanu da podržavaju "gnusni čin bez presedana" na društvenim mrežama, upozorivši da će organi reda preduzeti mere. "Nijedno od dela koje sugeriše zločin iz mržnje neće proći nekažnjeno", rekao je on.

    Zamolio je sve, bez obzira da li su "opozicija ili koalicija", da "prestanu da gomilaju napade mržnje na društvenim mrežama i u medijima".

    Ministar je pozvao i novinare da smire situaciju, jer, prema njegovim rečima, mnogi od njih šire i mržnju.

  • 20:11

    Ministar odbrane Slovačke: Stanje i dalje teško, operacija traje

    Prema rečima ministra odbrane Roberta Kalinjaka, premijer Fico je i dalje na operaciji i njegovo zdravlje je i dalje veoma ozbiljno, prenosi slovačka "Pravda".

    Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok pozvao je ljude da ne šire mržnju na društvenim mrežama, a u slučaju odobravanja ovog akta policija će se pozabaviti njihovim izjavama. Ministar je naveo da će biti pojačana zaštita funkcionera i političkih predstavnika i koalicije i opozicije, kao i pojedinih medija.

  • 19:53

    Tokajev oštro osudio atentat

    Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev osudio je pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica i izjavio da odbija ovaj teroristički akt, prenosi pres-služba šefa države.

    "Povodom atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, predsednik Kasim-Žomart Tokajev je izrazio oštru osudu i odbacivanje ovog kukavnog terorističkog akta, koji se ne može opravdati", navodi se u saopštenju.

  • 19:51

    Makron "šokiran" atentatom

    Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je na društvenoj mreži Iks da je "šokiran" vestima o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica.

    "Šokiran pucnjavom na slovačkog premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj napad. Moje misli i podrška idu njemu, njegovoj porodici i slovačkom narodu", napisao je Makron.

  • 19:48

    Lokalni mediji: Operacija uspešna, Fico pri svesti

    Operacija slovačkog premijera Roberta Fica bila je uspešna, njegovo stanje je stabilno i pri svesti je, prenose lokalni mediji.

  • 19:30

    U bolnici se okupilo nekoliko članova slovačke vlade, nije jasno ko će govoriti

    U bolnici u Banskoj Bistrici, u koju je odveden Robert Fico, nalazi se nekoliko članova vlade - ministar odbrane Robert Kalinjak, ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova i ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok. Još nije jasno ko će govoriti na brifingu, prenosi slovački portal "Iz minuta u minut".

    Novinari prolaze bezbednosnu proveru pre ulaska u bolnicu.

  • 19:22

    Zaharova: Rusija odlučno osuđuje atentat

    Ruska Federacija najoštrije osuđuje napad na slovačkog premijera Roberta Fica, kojeg zna kao prijatelja Rusije, i želi mu brz oporavak, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

    "Mi ga poznajemo kao prijatelja Moskve, koji se u ovo dramatično, istorijsko vreme, u prelomnom trenutku, verovatno se tako može reći, u istoriji čovečanstva, ne boji da izrazi svoje gledište, koje se često ne poklapa sa mejnstrimom kolektivnog Zapada", poručila je Zaharova u na TV "Rusija 1".

image