Svet

Bajden - stariji čovek sa lošim pamćenjem ipak se setio da iskoristi izvršnu privilegiju

Više puta smo jasno stavili do znanja da bi objavljivanje snimaka štetilo "budućim naporima za sprovođenje zakona", rečeno je u Ministarstvu pravde
Bajden - stariji čovek sa lošim pamćenjem ipak se setio da iskoristi izvršnu privilegijuGetty © Win McNamee / Staff

Predsednik SAD Džozef Bajden iskoristio je izvršnu privilegiju i stopirao objavljivanje snimaka iz istrage o njegovom rukovanju poverljivim dokumentima, piše "Blumberg".

Tim potezom, Bajden je eskalirao sukob sa republikancima u Kongresu koji optužuju generalnog tužioca Merika Garlanda da ne poštuje Kongres.

"Dugogodišnja je pozicija izvršne vlasti obeju partija je da zvaničnik koji tvrdi da predsednik ima privilegiju izvršne vlasti ne može biti krivično gonjen zbog nepoštovanja Kongresa", navodi se u pismu Ministarstva pravde upućenom predsedavajućem Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džimu Džordanu i predsedavajući Nadzornog odbora Džejmsu Komeru.

Džordan i Komer su tražili audio snimke Bajdenovog intervjua sa specijalnim savetnikom Robertom Hurom, koga je Garland imenovao da istraži Bajdenovo rukovanje poverljivim dokumentima. Oni su optužili Garlanda za nepoštovanje Kongresa jer nije dostavio snimke.

Ministarstvo pravde im je u pismu saopštilo da Bajden ima "privilegiju zaštite".

"U više navrata smo jasno stavili do znanja da bi obelodanjivanje audio snimaka nanelo štetu budućim naporima za sprovođenje zakona i da stalni zahtevi komiteta izazivaju ozbiljnu zabrinutost u vezi sa podelom vlasti", navodi se u pismu.

Hur je izdao svoj konačni izveštaj u februaru, rekavši da je Bajden svesno čuvao i obelodanjivao poverljive informacije čuvane na neobezbeđenim lokacijama, ali da to nije dovoljno za podizanje optužnice.

Hur i njegov tim identifikovali su nekoliko razloga zbog kojih nisu preporučili optužbe protiv Bajdena uključujući i to da predsednik svetske sile ima slabo pamćenje.

"Gospodin Bajden bi se verovatno predstavio poroti, kao što je to učinio tokom našeg intervjua s njim, kao saosećajan, dobronameran stariji čovek sa lošim pamćenjem", napisali su.

Bivšeg predsednika Donalda Trampa drugi specijalni tužilac optužio je za pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima i ometanje pravde u njegovom odmaralištu na Floridi. Hur je napravio razliku između dve istrage i istakao da je Tramp navodno odbio da vrati dokumenta dok ih je Bajden sam predao vlastima.

"Za razliku od dokaza koji uključuju gospodina Bajdena, navodi izneti u optužnici gospodina Trampa, ako se dokažu, predstavljali bi ozbiljne otežavajuće činjenice", navodi se u Hurovom izveštaju. "Najvažnije, nakon što mu je dato više šansi da vrati poverljiva dokumenta i izbegne krivično gonjenje, gospodin Tramp je navodno učinio suprotno".

image