Svet

Dva gospodina s koferima: Kakve su poruke Zapadu uputili Si i Putin

Rusija i Kina su predvodnice u borbi za multipolarni svet, a Putinova poseta je jasna poruka Zapadu, ističu sagovornici RT Balkan
Dva gospodina s koferima: Kakve su poruke Zapadu uputili Si i Putin© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovao je u zvaničnu posetu Kini, gde je sa predsednikom te zemlje Si Đinpingom poslao nekoliko izuzetno važnih poruka.

Tokom razgovora dvojice lidera bilo je reči o čitavom nizu tema: od trgovinske i ekonomske, preko diplomatske i političke do bezbednosne i vojne saradnje. Predsednici su se založili za uspostavljanje pravednijeg, multipolarnog svetskog poretka sa centralnom ulogom Ujedinjenih nacija.

Kina je glavni spoljnotrgovinski partner Rusije, koja zauzima četvrto mesto po obimu trgovine, istakao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Dvojica lidera su poslala snažnu poruku ostatku sveta kada su ih, tokom ceremonije dočeka predsednika Putina ispred Velikog doma naroda u Pekingu, pratila dva gospodina koji su nosili nuklearne kofere dveju sila.

Reč je o 43. sastanku dvojice lidera, kao i prvoj Putinovoj poseti inostranstvu od kad je ponovo izabran za predsednika Rusije sredinom marta. Predsednik Si je prošle godine izabrao Rusiju kao prvu destinaciju nakon što je ponovo izabran za predsednika Kine.

Rusija i Kina danas najbliži partneri

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović za RT Balkan ističe da je to "još jedna manifestacija jačanja strateškog partnerstva dve svetske sile, suseda, evroazijska džina i stalne članice Saveta bezbednosti UN".

"Poseta predsednika Putina govori da su propali svi planovi i nadanja da se može posejati neko zrno sumnje i nesigurnosti u njihovim odnosima. Rusija i Kina su motori izgradnje novog, pravednijeg svetskog poretka", ukazuje on.

Naučni saradnik u centru za studije "Pojasa i puta" pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić ističe da je sama činjenica da je Kina prva zemlja koju je predsednik Putin posetio nakon inauguracije dovoljno govori o tome da su Moskva i Peking danas najbliži partneri.

"Ove dve zemlje su predvodnice borbe za multipolarnost, igraju ključnu ulogu u stvaranju perspektive za jedan drugačiji poredak koji bi, kao što su predsednici istakli, bio zasnovan na Povelji UN i međunarodnom pravu, a ne 'poredak zasnovan na pravilima' koji zastupa Zapad", naglašava on za RT Balkan.

Činjenica da su o tome govorila oba predsednika dovoljno govori o značaju ovog fundamentalnog povratka na ono što je suština stabilnosti i bezbednosti u svetu, dodaje Mitić.

"To je veoma važna stvar. Ono što je takođe važno je i da je u zajedničkoj izjavi data podrška kineskom predlogu i pogledu na rešavanje sukoba u Ukrajini, kao i to što su posebno naglašeni oni aspekti koji su važni i Rusiju, a to je otklanjanje uzroka vojne operacije", objašnjava Mitić.

Poseta u trenutku povećanih geopolitičkih tenzija

Živadin Jovanović ukazuje da je do posete došlo u uslovima rastućih globalnih tenzija, kao i da je njena suština u naporima da se svet oslobodi hegemonizma zapadnih sila i da poredak bude građen na osnovama ravnopravnosti i partnerstva.

"Ona dolazi nakon evropske turneje predsednika Sija, koji je bio u poseti Francuskoj, Mađarskoj i Srbiji, i sigurno da u tom smislu oba lidera imaju potrebe za razmenama ocena i informacija, i koordinaciji svojih aktivnosti na još višem nivou nego do sad", dodaje on.

Jovanović smatra da sastanak predstavlja pripremu dveju supersila za nastup na multilateralnom planu, pre svega u UN i drugim multilateralnim organizacijama - poput BRIKS-a, čiji se naredni samit održava u Kazanju, u Rusiji.

Aleksandar Mitić naglašava da su dve strane saglasile oko toga su širenje vojnih saveza i blokovska podela loši, čime se aludira na širenje NATO-a, ali i pokretanje različitih formata saradnje uperenih protiv Kine u regionu Istočne Azije.

"Vidimo da je Rusija dala punu podršku Kini kada je reč o potezima SAD na Pacifiku. Oni su rekli da ti potezi stvaraju nestabilnost, pre svega misleći na AUKUS", ističe on.

Mitić ukazuje da je dogovoreno jačanje partnerstva u energetici, kao i da postoji dogovor oko saradnje u raznim oblastima u okviru BRIKS-a i ŠOS-a, od dedolarizacije do vojne i bezbednosne saradnje.

"Važno je spomenuti i da postoji zajednički opredeljenost za saradnju u vojnoj oblasti, kao i u organizovanju vojnih vežbi", naglašava naš sagovornik.

Sastanak dvojice lidera se neće dopasti zapadnim liderima

Sagovornici RT Balkan se slažu da sastanak predsednika Putina i Sija neće naići na pozitivne reakcije na Zapadu, ali da je njihov pokušaj da "zavade" Rusiju i Kinu očigledno propao.

"Zapad je sve nade polagao u to da će posejati seme razdora između dva džina i usporiti uspostavljanje novog poretka, ali ta očekivanja su se pretvorila u bumerang protiv njegovog hegemonizma", ističe Živadin Jovanović.

Aleksandar Mitić podseća da su zapadne zemlje zapretile Kini da ne šalje Rusiji naoružanje i proizvode koji se mogu koristiti u vojnoj industriji, uz pretnje sankcijama.

"Sigurno je da će saradnja biti dodatno unapređena, ali i da je ovaj sastanak još jedna značajna opomena Zapadu da neće uspeti da razdvoji Kinu i Rusiju, pogotovo u ovako važnom trenutku", zaključuje on.

image