Svet

Zagonetna biografija atentatora na Roberta Fica: Da li je Juraj Cintula mandžurijski kandidat?

Napad na slovačkog premijera bio je politički motivisan, rekli su slovački zvaničnici, dok su detalji iz života osumnjičenog za atentat toliko raznorodni i na momente nepovezani da s pravom ostaje upitanost oko toga ko je taj čovek i koji su njegovi stvarni motivi
Zagonetna biografija atentatora na Roberta Fica: Da li je Juraj Cintula mandžurijski kandidat?© Tanjug/Radovan Stoklasa/TASR via AP

Vremešni penzioner i pesnik sa pištoljem za koji ima urednu dozvolu, tako je zvučao prvi opis osumnjičenog za atentat na slovačkog premijera Roberta Fica.

Da li je čovek za kojeg su svi svetski mediji preneli da se zove Juraj Cintula (71) uz fotografiju kako ga policija hapsi na licu mesta usamljeni pojedinac, kao što se, na primer, tvrdi za ubicu Džona F. Kenedija Li Harvi Osvalda, ili je prstom na obaraču Cintule upravljala neka nevidljiva ruka za koju se sumnja da stoji i iza Li Harvi Osvalda. Da li je Cintula, možda, izmanipulisan poput glavnog lika filma "Mandžurijski kandidat" kojem je opran mozak kako bi za interese komunističke Kine i Sovjetskog Saveza ubio američkog političara?

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok izjavio je danas novinarima da je napad politički motivisan i da su razlozi koje je nabrojao osumnjičeni obustava vojne pomoći Ukrajini, Zakon o slovačkoj televiziji RTVS i kadrovske promene u sudstvu.

Ministar je dodao da napadač nije član ni desno, ni levo orjentisanih grupa, da je učestvovao u antivladinim protestima i da je delovao kao "vuk samotnjak".

Cintulina biografija, baš kao i biografija Li Harvi Osvalda, puna je kontradiktornosti i anomalija koje bi mogle da svedoče da u svemu tome nije baš tako jednostavno sklopiti sve kockice.

Prve informacije koje su se pojavile u medijima bile su da je u pitanju penzionisani pripadnik obezbeđenja, protivnik Ficove politike, za kojeg je njegov sin rekao da je imao urednu dozvolu za nošenje oružja.

"Nemam nikakvu ideju šta je moj otac nameravao i planirao", rekao je sin osumnjičenog za slovačke medije, a prenosi Rojters.

On je dodao i da što se tiče stavova njegovog oca prema Ficu, može samo da kaže da on nije glasao za njega. Kao i da nije psihijatrijski pacijent.

Dan nakon atentata na slovačkog premijera, zapadni mediji naširoko su počeli da dele fotografiju Cintule sa skupa, kako se obavezno navodi, proruske slovačke grupe "Slovenski branci" iz januara 2016. godine. Kako se može videti na njihovom fejbsuk profilu, politički kredo ove organizacije, ugašene 2022, je: "Ni Vašington, ni Moskva, ni Brisel – Bratislava", ali da se ne zamaramo detaljima, suština je svakako ko nije s nama, taj je "proruski".

Dakle, fotografiju je objavio mađarski istraživački novinar na društvenoj mreži Iks i ona je ubrzo preplavila sve zapadne medije.

Na fotografiji je Cintula pored predsednika organizacije Petera Švrčeka, i eto "proruske" veze osumnjičenog za atentat.

To što je penzionisani pripadnik obezbeđenja koji simpatiše događaje "proruskih" organizacija pokušao da ubije premijera kojeg isti ti zapadni mediji takođe nazivaju "proruskim" nije jedina bizarnost.

Slovački ministar policije ponudio je objašnjenje da je Cintula ovom skupu pre osam godina prisustvovao jer je želeo da ih pozove da prestanu da koriste oružje. Za koje on sam ima urednu dozvolu, nije zgoreg zapaziti, što je samo jedna od neobičnosti.  

"Proruska veza" Cintule i "Slovenskih branci" u medijima je potkrepljivana i njegovim pesmama koje je organizacija navodno objavljivala na svom fejsbuk profilu, koji vrvi od mladića i devojaka u uniformama i s oružjem. Neki od stihova su i antimigranstki.

Nekoliko godina kasnije, pesnik sa dozvolom za nošenje vatrenog oružja, osnovao je Pokret protiv nasilja navodno potaknut ubistvom migranta na ulici, barem tako se prenosi njegovo lično svedočenje. Ovog "pacifistu" Cintulu prijatelji opisuju kao simpatizera Progresive Slovačke, opozicione, prozapadne stranke, liberala koji je protiv sistema i protiv nasilja.

Sa Progresivnom Slovačkom zaista i deli bar nešto od uverenja. Na fejsbuk stranici njegovog udruženja protiv nasilja i danas stoji objava iz aprila 2022. "Kakvo slovensko bratstvo, on je agresor i napadač", a koja se, sudeći prema komentarima koji se nižu ispod odnosi na Roberta Fica.

Takođe, Progresivna Slovačka u Bratislavi je organizovala proteste zbog navodnog državnog preuzimanja televizije RTVS. Na snimku koji se juče širio društvenim mrežama, Cintula, kako piše ispod, govori o motivima napada na Fica i kaže da je pucao u njega jer se ne slaže sa njegovom politikom i zato što je napao Radio televiziju Slovačke. A to je kao razloge napada nabrojao i ministar policije.

Konačno, još jedan snimak osumnjičenog za atentat pojavio se na Iksu: onaj na kojem on učestvuje u protestu podrške Ukrajini i protivi se obustavljanju vojne pomoći ovoj zemlji. Navodno je sa njim i njegova žena, koja je juče uhapšena, kako su preneli mediji, ali čiji identitet nije saopšten.

Pacifista protiv nasilja koji nosi oružje i zalaže se da se isto šalje zemlji u sukobu, "proruski" nastrojeni pesnik koji učestvuje na protestima podrške Kijevu, čovek koji pati zbog smrti migranta i piše antimigrantske pesme.

Opseg interesovanja i aktivnosti Juraja Cintule zahvata tako ekstremne polove da je opravdano upitati se da li je reč o šizofrenom čoveku, a njegov sin tvrdi da on to nije, ili zgodnom materijalu kojeg neka nevidljiva ruka lako može da aktivira na ovoj ili onoj strani političkog spektra.

Sve dok se ne stigne do pritiskanja crvenog dugmeta i radikalnog akta kakav je atentat na premijera.

image