Svet

Premijer Slovačke još u aprilu predvideo atentat? (VIDEO)

Nezadovoljstvo dela društva javilo se posle predsedničkih izbora u Slovačkoj, na kojima je pobedio Peter Pelegrini, a ne kandidat liberala Ivan Korčok, kojeg su pojedini birači podržali

Slovački premijer Robert Fico, na koga je juče izvršen atentat, poručio je u video-poruci u aprilu da nezadovoljstvo dela slovačkog društva rezultatima predsedničkih izbora u toj zemlji pojačavaju pojedini slovački mediji što bi moglo da dovede do ubistva jednog od političara u vladi.

"Predstavnike vlade psuju na ulicama. Samo čekam da ta frustracija, koju intenzivno produbljuju 'Denik N', 'Sme' i 'Aktualiti' (informativni portali), rezultira ubistvom jednog od prvih vladinih zvaničnika. Ne preterujem ni najmanje", ukazao je tada Fico.

Prema njegovim rečima, nezadovoljstvo jednog dela društva javilo se posle predsedničkih izbora u Slovačkoj, na kojima je pobedio Peter Pelegrini, a ne kandidat liberala Ivan Korčok, kojeg su pojedini birači podržali.

Slovački premijer ranjen je juče u atentatu, posle sednice vlade u gradu Handlova, na oko 150 kilometara severoistočno od Bratislave.

Premijer je odmah prevezen u bolnicu, napadač je uhapšen, a nakon duge operacije njegovo stanje je stabilno, ali i dalje izuzetno teško.

Robert Fico je jedan od glavnih protivnika članstva Ukrajine u NATO-u, i istakao je da će staviti veto na učlanjenje jer je to, kako je naveo, "put u treći svetski rat".

Osim toga, Fico se snažno usprotivio slanju vojnika i oružja kijevskom režimu, jer kako je rekao, "to bi moglo da dovede do još veće eskalacije sukoba, a Bratislava to ne želi".

image