Svet

Novi predsednik Slovačke: Ukrajinski sukob se mora završiti

Tragično je podržavati sukob koji nije doneo nikakve rezultate osim desetina hiljada mrtvih već dve godine, izjavio je Peter Pelegrini
Novi predsednik Slovačke: Ukrajinski sukob se mora završitiGetty © Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Sukob u Ukrajini nije postigao ništa osim desetina hiljada mrtvih i mora da se reši što je pre moguće, rekao je novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini.

Aktuelni predsednik slovačkog parlamenta je pobedio na predsedničkim izborima u subotu, dobivši 53 odsto glasova. Njegov rival i bivši ministar inostranih spoljnih Ivan Korčok, koji se inače smatrao za prozapadnog kandidata, dobio je oko 47 odsto glasova. Pelegrini je saveznik premijera Roberta Fica, koji se protivi slanju oružja Ukrajini.

U intervjuu za televiziju Ta3 u nedelju, novoizabrani predsednik je naglasio da "ubijanje (u Ukrajini) treba odmah zaustaviti i onda preduzeti akciju".

On je dodao da je "apsolutna tragedija podržavati... sukob koji nije doneo nikakve rezultate za dve godine", a ostavio je desetine hiljada mrtvih.

Istovremeno, Pelegrini je osudio rusku vojnu operaciju protiv Kijeva, nazivajući Moskvu "agresorom".

On je takođe naglasio da će Slovačka ostati pridružena EU i NATO-u, ali da će nastojati da bude nezavisnija na međunarodnoj sceni.

On je takođe odbacio tvrdnje da je njegova kampanja bila zasnovana na strahu, rekavši lokalnim medijima da je želeo upravo suprotno, odnosno da uveri sugrađane da neće morati da ratuju.

On je dodao da bi "radije slušao Svetog oca u Vatikanu nego francuskog predsednika [Emanuela] Makrona" kada su u pitanju ideje za rešavanje sukoba između Moskve i Kijeva.

Papa Franja je u martu pozvao Ukrajinu da započne mirovne pregovore sa Rusijom, rekavši da je važno imati "hrabrosti za belu zastavu", što su oštro osudili u Kijevu.

Makron je, sa druge strane, isticao da se slanje NATO trupa u Ukrajinu ne može isključiti, a Moskvu nazvao "protivnikom".

Iako Rusija sve vreme ističe da je otvorena za razgovore sa Kijevom, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na jesen 2022. godine potpisao dekret o zabrani pregovora sa sadašnjim rukovodstvom u Moskvi nakon što su četiri bivše ukrajinske teritorije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji.

Prošlog meseca, međutim, Zelenski je sugerisao da povratak ukrajinskim granicama iz 1991. godine više nije preduslov za pregovore sa Rusijom, insistirajući umesto toga da se teritorija koju je njegova zemlja izgubila 2022. mora vratiti.

image