Svet

Novi predsednik Slovačke: Uvek ćemo biti na strani mira, a ne rata

Peter Pelegrini, novoizabrani predsednik Slovačke, blizak je saveznik premijera Roberta Fica, koji je žestoki protivnik slanja oružja Ukrajini
Novi predsednik Slovačke: Uvek ćemo biti na strani mira, a ne rata© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Predsedavajući slovačkog parlamenta Peter Pelegrini, koji se protivi isporuci oružja Ukrajini, pobedio je na predsedničkim izborima u Slovačkoj sa 53,12 odsto glasova, saopštila je Uprava za statistiku nakon obrade 100 odsto glasačkih listića. 

Novoizabrani predsednik Slovačke je u svom prvom obraćanju nakon pobede poručio da će učiniti sve da njegova zemlja "uvek bude na strani mira, a ne rata".

"Učiniću sve, sviđalo se to nekome ili ne, da Slovačka ostane na strani mira, a ne na strani rata. Neka me kritikuje ko hoće i kako hoće", poručio je Pelegrini. 

On je zahvalio građanima Slovačke na poverenju koje su mu ukazali, rekavši da će uvek braniti interese republike.

Pelegrini je dodao da je sa značajnom razlikom po broju glasova pobedio svog rivala, bivšeg šefa slovačkog MSP-a, liberala Ivana Korčoka.

Prema njegovim rečima, dobio je skoro 1,4 miliona glasova u republici sa oko 5,5 miliona stanovnika, pravo glasa ima više od 4,3 miliona građana.

"Kandidaturu za predsednika Slovačke podneo sam samo zato što sam osetio podršku pristojnih ljudi koji žive i rade pošteno", rekao je Pelegrini i zahvalio premijeru Slovačke Robertu Ficu i lideru Slovačke nacionalne partije, koja je deo vladine koalicije te zemlje, Andreju Danku na podršci.

Izabrani predsednik, pre nego što stupi na najvišu državnu funkciju sredinom juna 2024. godine, mora, po ustavu, da napusti fotelju predsednika stranke "Glas - socijalna demokratija", koja je takođe deo Kabineta.

On je ranije izjavljivao da neće dozvoliti slanje slovačkih vojnika u Ukrajinu ako pobedi na predsedničkim izborima.

image
VV inauguration
banner