Svet

Kako se izbori bliže: Slovačka sve dalje od Zapada, a sve bliža Rusiji

Od povratka na vlast nakon pobede na izborima prošle jeseni, Robert Fico je pomerio spoljnu politiku u pravcu koji je naklonjeniji Rusiji
Kako se izbori bliže: Slovačka sve dalje od Zapada, a sve bliža RusijiGetty © SOPA Images / Contributor

Slovačka je u opasnosti da se još više udalji od Zapada, upozorili su vladini kritičari.

Prema pisanju "Politika", postoji izveštaj u kome se navodi da je predsednički kandidat Peter Pelegrini saglasan sa populističkim stavovima premijera zemlje Roberta Fica, te da je ranije tražio da mu se uputi poziv u Rusiju kako bi ojačao svoju poziciju kod kuće. Pelegrini je, naime, od Mađarske zahtevao da mu pomogne u organizovanju posete Moskvi 2020, kada je obavljao premijersku funkciju – kako bi povećao popularnost.

Slovaci će glasati na predsedničkim izborima 23. marta, koje mnogi vide kao test za demokratiju i budućnost zemlje u Evropi.

Od povratka na vlast nakon pobede na izborima prošle jeseni, Fico je pomerio spoljnu politiku u pravcu koji je prijateljski naklonjeniji Rusiji, ciljajući na nezavisne institucije države, uključujući Specijalno tužilaštvo i javno radiodifuzno preduzeće.

"S obzirom na pokušaj da se što više moći koncentriše unutar izvršne vlasti, borba za predsedničko mesto je postala sve važnija. Predsedništvo je jedna od poslednjih preostalih poluga moći koja može da bude korektor izvršne vlasti", rekao je Tomaš Valašek, član parlamenta iz opozicione stranke "Progresivna Slovačka". 

Dok se na predsedničkim izborima kandiduje više zvaničnika, očekuje se da će dvojica proći u drugi krug u aprilu: Peter Pelegrini i Ivan Korčok.

Pelegrini, bivši premijer, a sada predsednik parlamenta, nekada je bio član Ficove stranke "Smer", a sada vodi stranku "Hlas" koja je u koaliciji sa premijerovom partijom. Korčok je prozapadni bivši diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova.

image