Svet

Drugi krug predsedničkih izbora u Slovačkoj: Proruska ili prozapadna orijentacija

Sledeće i poslednje sučeljavanje između Korčoka i Pelegrinija održaće se 6. aprila
Drugi krug predsedničkih izbora u Slovačkoj: Proruska ili prozapadna orijentacija© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

U drugom krugu izbora za predsednika Slovačke naći će se nekadašnji prozapadni ministar spoljnih poslova Ivan Korčok, koji je trijumfovao u prvom krugu (42,5 odsto osvojenih glasova), i koalicioni partner aktuelnog premijera Roberta Fica – Peter Pelegrini (37 odsto podrške glasača), inače predsednik parlamenta i lider vladajuće partije Hlas.

Ko će odneti pobedu odlučiće pre svega odnos kandidata prema spoljnoj politici – Pelegrini, kome su ankete prognozirale trijumf, podržava proruske stavove premijera, kao i odluku da se Ukrajini ne šalje oružje, dok je Korčuk kritičan prema tome kuda ide Slovačka pod sadašnjim rukovodstvom ističuću da ruši mostove sa susedima Češkom i Poljskom, odnosno izoluje je iz EU i NATO-a, prenosi "Euraktiv".

Sledeće i poslednje sučeljavanje između Korčoka i Pelegrinija održaće se 6. aprila.

U prilog Pelegriniju, koji smatra da većina Slovaka ne želi liberalno-desno-progresivnog predsednika, idu glasovi trećerangiranog kandidata Štefana Harabina, proruskog bivšeg ministra pravde koji je osvojio 11,7 odsto podrške i koji dobro korepsondiraju s Ficovom koalicijom.

Inače, pre osnivanja stranke Hlas 2020. godine, Pelegrini je skoro dve decenije bio član partije Smer i imao ključnu ulogu u formiranju sadašnje koalicije. Takođe, kao prvi čovek skupštine, pomaže Ficovoj koaliciji da reformiše Specijalno tužilaštvo, uključujući reformu krivičnog zakona.

image