Svet

Slobodarski duh jača u Africi: Senegal poziva na kraj francuske "okupacije"

Trećinu regiona glavnog grada Senegala "okupiraju" strane vojne baze, rekao je premijer Usman Sonko
Slobodarski duh jača u Africi: Senegal poziva na kraj francuske "okupacije"www.globallookpress.com © Demba Gueye/XinHua

Senegalski premijer Usman Sonko predložio je zatvaranje francuskih vojnih baza u zemlji, tvrdeći da je njihovo dugoročno prisustvo nespojivo sa željom te zapadnoafričke države za potpunim suverenitetom.

"Više od 60 godina nakon naše nezavisnosti... moramo da preispitamo zašto francuska vojska, na primer, još uvek ima vojne baze u našoj zemlji, kao i uticaj ovog prisustva na naš nacionalni suverenitet i našu stratešku autonomiju", rekao je Sonko na zajedničkoj konferenciji sa francuskim levičarskim političarem Žan-Likom Melanšonom u Dakaru.

Francuska trenutno ima oko 350 vojnika u Senegalu nakon što je 2010. počela da smanjuje kontingent koji je tada brojio 1.200. Kritičari su osudili prisustvo trupa kao nastavak francuske dominacije nad bivšom kolonijom, uprkos nezavisnosti koju je Senegal stekao 1960. godine.

Sonoko je rekao da je nekoliko zemalja Senegalu obećalo odbrambene sporazume, napomenuvši da to ipak "ne opravdava činjenicu da je trećinu regiona Dakar sada okupiraju strani garnizoni".

Susedi Senegala pod vođstvima vojnih hunti, Burkina Faso, Mali i Niger obratili su se Rusiji za vojnu pomoć nakon što su proterali francuske trupe.

Tri zapadnoafričke države optužile su bivšu kolonijalnu silu za mešanje u unutrašnja pitanja i neuspeh u borbi protiv džihadista u regionu Sahela nakon više od decenije operacija.

Uagadugu, Bamako i Nijamej takođe su formirali Savez država Sahela i zajednički objavili u januaru svoj izlazak iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (EKOVAS).

Vojne vlasti optužile su 15-člani regionalni blok, koji ih je dugo pritiskao da obnove demokratsku vladavinu, da služi stranim interesima i predstavlja pretnju njihovim zemljama.

Sonko je u svom govoru izjavio da će Senegal produbiti odnose sa vojnim vlastima u Maliju, Burkini Faso i Nigeru.

"Nećemo napustiti našu braću u Sahelu i učinićemo sve što je potrebno da ojačamo veze", naveo je premijer.

On je takođe rekao da bi Senegal, koji deli valutu CFA franak vezanu za evro sa sedam drugih zemalja, više voleo da ima fleksibilnu valutu koja bi mogla da izdrži ekonomske šokove i poveća izvoznu konkurentnost.

Predsednik Senegala Basiru Diomaje Faje je tokom izborne kampanje obećao da će napustiti CFA frank, ali je kasnije od toga odustao.

Niger, Burkina Faso i Mali nagovestili su odbacivanje franaka CFA u korist zajedničke valute, što je Nijamej nazvao "iskorakom iz kolonizacije".

image