Svet

SAD nastavljaju povlačenje trupa iz afričkih država: Nakon Nigera, beže i iz Čada

Povlačenje američke vojske iz obe zemlje dolazi u trenutku kada se Niger, kao i Mali i Burkina Faso udaljavaju od višegodišnje saradnje sa Sjedinjenim Državama i formiranja saveza sa Rusijom, ocenjuje "Njujork tajms"
SAD nastavljaju povlačenje trupa iz afričkih država: Nakon Nigera, beže i iz ČadaGetty © Photo by Uriel Sinai/Getty Images

Pentagon će u narednim danima povući deo snaga za specijalne operacije iz Čada, objavio je "Njujork tajms", pozivajući se na američke zvaničnike.

Odluka o povlačenju oko 75 pripadnika specijalnih snaga vojske u Ndžameni, glavnom gradu te centralnoafričke zemlje, nastupila je nekoliko dana nakon što je administracija predsednika Džozefa Bajdena saopštila da povlači više od 1.000 američkih vojnika iz Nigera.

Prema pisanju američkog lista, Pentagon je trenutno primoran da smanji brojnost svojih trupa u Africi zbog zahteva afričkih vlada da ponovo pregovaraju o pravilima i uslovima pod kojima američko vojno osoblje može da deluje na njihovim teritorijama. 

Vlasti Čada uputile su pismo SAD u kojem je predložen prekid važnog bezbednosnog sporazuma sa Vašingtonom, iako nije direktno naređeno američkoj vojsci da napusti zemlju. To pismo Amerika je nazvala "pretećim".

Odluka Nigera da se povuče iz sporazuma sa SAD koji je dozvoljavao američkom vojnom osoblju i Pentagonovim civilnim radnicima da rade u toj zapadnoafričkoj državi usledila je nakon što su visoki američki zvaničnici optužili vlasti u Nijameju da rade na sporazumu koji bi Iranu omogućio pristup rezervama uranijuma u Nigeru, preneli su mediji prošle nedelje. 

Prema pisanju "Volstrit džornala", Pentagon je nakon najavljivanja povlačenja iz Nigera saopštio da će svoje trupe premestiti u druge zemlje u regionu, poput Mauritanije, Senegala, Obale Slonovače i Nigerije.

SAD su želele da vojsku pošalju i u Čad, ali su naišli na negativan odgovor tamošnjih vlasti.

Povlačenje američkih vojnika iz obe zemlje dolazi u trenutku kada se Niger, kao i Mali i Burkina Faso udaljavaju od višegodišnje saradnje sa Sjedinjenim Državama i formiranja saveza sa Rusijom, primećuje "Njujork tajms". 

image