Svet

Raskol u izraelskom kabinetu oko posleratnog plana za Gazu

Beni Ganc i Joav Galant pozvali su Netanjahua da iznese svoje planove za budućnost ratom razorene enklave
Raskol u izraelskom kabinetu oko posleratnog plana za Gazu© Tanjug/AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Član ratnog kabineta Beni Ganc zapretio je da će napustiti izraelsku vladu ako ona ne dogovori novi plan za rat sa Hamasom i saniranje njegovih posledica, podigavši tako politički pritisak na premijera Benjamina Netanjahua.

Ganc, opoziciona ličnost i bivši general koji se pridružio Netanjahuovoj koaliciji nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, zahteva od vlade da do 8. juna dogovori plan od šest tačaka, uključujući demilitarizaciju Gaze, vraćanje izraelskih talaca i uspostavljanje multinacionalne uprave nad tim područjem, domom za više od pola miliona Palestinaca.

Ako njegovi zahtevi ne budu ispunjeni, Ganc je rekao da će povući svoju stranku Nacionalnog jedinstva - za koju ankete pokazuju da bi na novim izborima bila najveća grupa - iz vlade.

"Izbor je u vašim rukama", rekao je Ganc obraćajući se direktno Netanjahuu. "Netanjahu od pre jedne decenije bi učinio pravu stvar. Da li ste danas voljni da uradite pravu i patriotsku stvar?"

Netanjahuova kancelarija optužila je Ganca da je izabrao da "postavi ultimatum premijeru umesto da postavi ultimatum Hamasu".

U međuvremenu, ministar odbrane Galant pozvao je premijera da javno potvrdi da Izrael neće vojno preuzeti vlast nad Pojasom Gaze, ali kaže da nije dobio odgovor.

"Čini se da izraelski ratni kabinet i vladajuća koalicija nisu izneli jasan plan za posleratnu Gazu", rekao je za "Politiko" Set Francman, analitičar i pomoćni saradnik Fondacije za odbranu demokratija iz Jerusalima. "Izjave na početku rata - kao što je 'neće biti Hamasa' - ne predstavljaju plan", rekao je on.

"I ministar odbrane Joav Galant i član ratnog kabineta Ganc sada su javno progovorili o odsustvu jasnog cilja u Gazi", rekao je Francman.

image