Svet

Kontrola štete ili borba za vlast? Netanjahu zabranjuje sastanke obaveštajaca Izraela i SAD

Izraelski premijer želi da kontroliše informacije koje stižu do SAD
Kontrola štete ili borba za vlast? Netanjahu zabranjuje sastanke obaveštajaca Izraela i SADGetty © picture alliance / Contributor

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu više puta je od početka rata u Gazi zabranio šefovima izraelske obaveštajne službe i bezbednosti da se sastaju sa američkim zvaničnicima i zakonodavcima, rekli su za "Aksios" američki i izraelski zvaničnici.

Čini se da Netanjahu pokušava da kontroliše ono što američki političari i diplomate čuju od Izraela u trenutku kada je njegova vlada duboko podeljena oko njegove ratne strategije, a odnosi sa SAD postaju sve napetiji, rekli su zvaničnici.

Netanjahuov najnoviji pokušaj da kontroliše poruke o ratu dogodio se pre tri nedelje, kada je zabranio direktorima obaveštajnih i bezbednosnih agencija Mosada i Šin Bet da se sastanu sa senatorom Markom Rubiom, rekli su američki zvaničnici.

Američki zvaničnici i neki kritičari Netanjahua u Izraelu su to videli kao znak njegove sve veće sumnje u izraelski obaveštajni, vojni i bezbednosni establišment, koji imaju različite stavove o tome kako premijer vodi rat.

Lideri tih agencija smatraju da Izrael treba da izradi jasniju strategiju za posleratnu Gazu i da bi palestinske vlasti trebalo da imaju neku ulogu kada Hamas bude poražen.

Neki od izraelskih bezbednosnih zvaničnika veruju da je Netanjahuovo donošenje odluka o ratu vođeno političkim razlozima i njegovom zavisnošću od radikalnih desničarskih partija koje žele da sruše palestinske vlasti na Zapadnoj obali i ponovo okupiraju Gazu.

Lideri izraelskih bezbednosnih agencija preuzeli su odgovornost za neuspehe koji su doveli do napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Netanjahu nije.

Izraelski zvaničnik je rekao da je samo jedna kongresna delegacija koja je posetila Izrael od 7. oktobra imala sastanke sa direktorima Mosada i Šin Beta, što je značajno smanjenje u odnosu na pre rata.

Američki zvaničnik je rekao da je Netanjahuova kancelarija zabranila nekoliko sastanaka između lidera Šin Beta i zvaničnika Stejt departmenta, uključujući Barbaru Lif, pomoćnicu sekretara za bliskoistočne poslove.

Pre nekoliko meseci, Netanjahu je pokušao da spreči državnog sekretara Entonija Blinkena da se sastane sa generalom Herzijem Halevijem, načelnikom štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), rekli su američki i izraelski zvaničnici.

Kompromis je bio da se Halevi pridružio sastanku između Blinkena i članova izraelskog ratnog kabineta.

"Bilo je nekoliko takvih slučajeva", rekao je jedan od američkih zvaničnika. "Jasno nam je da Bibi samo pokušava da spreči vladu SAD da dobije informacije koje su u suprotnosti sa njegovom linijom".

Zvaničnik je dodao da je Netanjahuova zabrana samo delimično efikasna, jer zvaničnici nalaze načine da je zaobiđu.

image