Svet

Bibijeva dilema: Spasiti taoce, ili ostati na vlasti

Napad na Rafu je Netanjahuov pokušaj da dodatno pritisne Hamas – i kupi sebi vreme
Bibijeva dilema: Spasiti taoce, ili ostati na vlastiGetty © Anadolu / Contributor

Odluka izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da napadne Rafu, nekoliko sati nakon što je Hamas pristao na prekid vatre i razmenu talaca za zatvorenike, jedno je od najvećih kockanja u njegovoj dugoj karijeri.

Zaustavljanje borbi kako bi se oslobodili taoci bila bi neka vrsta "pobede" za Hamas. Odbijanje dogovora i dalji prodor u Rafu mogao bi da dovede do zatezanja izraelskih veza sa SAD i prepuštanje talaca sudbini.

To je, piše "Fajnenšel tajms", učinilo sudbinu 132 taoca koje i dalje drži Hamas, jednom od najtežih dilema Netanjahuovog premijerskog mandata, u kojoj su njegova politička karijera i bezbednost Izraela neraskidivo isprepleteni. "Ili Rafa, ili taoci", pisalo je na transparentu na protestu u kojem su učestvovale porodice talaca u Tel Avivu.

Suočen sa ovim teškim izborima, Netanjahu je ove nedelje krenuo karakterističnim putem: kupio je vreme. Izraelske trupe su ušle u istočnu Rafu – sa ciljem da povećaju pritisak na Hamas – dok je tim pregovarača "radnog nivoa" otišao u Kairo "da iscrpi mogućnost postizanja sporazuma pod uslovima prihvatljivim za Izrael", saopštila je vlada.

Netanjahuovi kritičari su njegovu odluku ocenili kao ciničan trik da umiri svoje krajnje desničarske koalicione partnere i suštinski skrši dogovor o taocima koji bi mogao da sruši njegovu vladu; za njegove simpatizere to je bio proračunat potez da se ublaže Hamasovi zahtevi.

"To je za njega skoro nemoguća konstelacija, zaglavljen između različitih delova svog kabineta, različitih delova izraelskog javnog mnjenja, između sudbine talaca i nastavka rata sa SAD", rekao je Nadav Štrauhler, politički strateg koji sarađivao sa Netanjahuom. "Politički i diplomatski i bezbednosno je sve povezano i komplikovano", dodao je on.

"Fajnenšel tajms" piše, pozivajući se na neimenovane diplomate, da su predstavnici Hamasa tražili od SAD garancije da će prekid vatre biti trajan, što je nešto što Izrael odbija, a samim tim i nešto na šta Netanjahu ne može da pristane.

Izraelski upad u Rafu promenio je računicu u opkoljenoj enklavi, kaže je Maimar Abusada, profesor na Univerzitetu El-Azhar u Gazi koji sada živi u egzilu u Kairu. Sa skoro 35.000 Palestinaca ubijenih u sedam meseci izraelske ofanzive u Gazi, a njihovi "domovi, škole, bolnice, putevi, struja, vodovodi potpuno uništeni", svaki prekid vatre bi bio prihvatljiv za Palestince kako bi spasili ono što je preostalo, rekao je on.

"Hamas nema prednost. Ali nema ni Netanjahu – sada kada je Hamas prihvatio neku vrstu dogovora, on je u velikoj dilemi", objasnio je.

Neki Izraelci u vladi smatraju da je Hamasovu spremnost da pristane na dogovor o taocima podstakao Jahja Sinvarom, vođa grupe u Gazi, koji je procenio da će se rat ionako uskoro završiti.

"On ne želi da plati cenu za nešto što će dobiti besplatno... On misli da će svet naterati Izrael da se zaustavi", kaže osoba upoznata sa izraelskim planovima za Sinvara, jednog od organizatora napada na Izrael 7. oktobra, u kojem je, prema izraelskim zvaničnicima, ubijeno 1.200 ljudi, a 240 su uzeti kao taoci.

Upad Izraela u Rafu izazvao je intenzivnu međunarodnu osudu, od EU do Saudijske Arabije, a čini se i da je pogoršao veze sa SAD budući da je američki predsednik Džozef Bajden ranije poručio da je operacija u Rafi "crvena linija" za njega.

Za Egipat, Netanjahuov potez je pretnja nacionalnoj bezbednosti budući da će desetine hiljada očajnih Palestinaca pokušati nekako da se dokopaju bezbednosti na Sinaju.

"Egipćani su užasnuti, ljuti i muka im je od Izraela", rekao je izraelski zvaničnik upoznat sa debatama između Izraela i egipatskih obaveštajnih zvaničnika. "Videli su dogovor koji su sklopili, i koji odjednom Izrael neće da potpiše", istakao je on.

Sudbina pregovora sada zavisi od finih detalja, kaže jedan diplomata. Nacrt predloga u velikoj meri nudi šansu da 33 izraelska taoca budu oslobođena u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika, dozvolu da se stanovnici Gaze vrate na sever pojasa i veću humanitarnu pomoć.

Nakon toga bi trebalo da usledi, kako su se posrednici nadali, produženi prekid vatre, tokom kojeg će preostali taoci biti oslobođeni. Posrednici su predložili izraz "održivog mira" u pokušaju da se razbije ćorsokak zbog Hamasovih poziva na trajni prekid vatre i insistiranja Izraela da bilo kakav dogovor neće dovesti do okončanja rata.

Najmanje 37 od 132 taoca u Gazi verovatno je već mrtvo, veruju izraelski zvaničnici. Mnogi su ranjeni, ima dosta starih. Ako razgovori o njihovom oslobađanju propadnu, Netanjahu nema mnogo izbora osim da napadne Rafu, uprkos humanitarnoj i diplomatskoj ceni.

"Politički prostor za manervisanje je veoma uzak – ako uopšte postoji", rekao je Izrael Ziv, penzionisani general-major koji je bio na čelu divizije Gaze Izraelskih odbrambenih snaga, pa je dodao: "Ako nema dogovora, mora da ide u Rafu. A odlazak u Rafu znači da mora da se suoči sa posledicama."

Netanjahuovo višedecenijsko odbijanje da pruži čak i najmanji ustupak Palestincima iscrpilo je svaku veru koju su njegovi kritičari imali u njegove motive.

Jair Golan, penzionisani izraelski general i levičarski političar, rekao je da bi ga podržao ako bi slanje izraelskih trupa u Rafu bio taktički potez kojim bi se pojačao pritisak na Hamas da postigne dogovor o taocima. Ali on je skeptičan.

"Premijer je potkopao prethodne pokušaje pregovora, tako da bi ovo mogao biti samo način da se izbegne okončanje rata i da se kupi vreme", rekao je Golan, pa je istakao: "Glavno pitanje je da li Netanjahu zaista želi dogovor ili ne? Moj zaključak je da ne želi, iz političkih razloga."

image