Svet

Ništa od primirja? Netanjahu ne odustaje od invazije na Rafu

Hamas je ranije prihvatio katarsko-egipatski predlog sporazuma o primirju kroz tri faze, ali intenzivni napadi na palestinski grad na samoj granici sa Egiptom ne prestaju
Ništa od primirja? Netanjahu ne odustaje od invazije na Rafu© Tanjug/AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Izraelski ratni kabinet jednoglasno je odlučio da nastavi vojnu operaciju u Rafi kako bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas, javljaju mediji pozivajući se na kancelariju izraelskog predsednika Benjamina Netanjahua. 

Ipak, Hamas je ranije prihvatio katarsko-egipatski predlog sporazuma o primirju kroz tri faze, ali očigledno je da Netanjahu ne namerava da odustane od svog ratnog pohoda, pa su u toku intenzivni napadi na palestinski grad Rafa u Pojasu Gaze na samoj granici sa Egiptom.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su samo danas tokom dana izvele više od 50 napada na ciljeve u Rafi u južnom delu Pojasa Gaze, te da su u toku pripreme za kopnenu operaciju u toj oblasti.

Metju Miler iz američkog Stejt departmenta ponovo je potvrdio američko protivljenje izraelskom napadu na Rafu.

"Ne možemo da podržimo operaciju u Rafi kako je to trenutno zamišljeno", rekao je on, dodajući da SAD nisu videle kredibilan plan za zaštitu 1,5 miliona civila zarobljenih u gradu.

"Čak i bez ovog poslednjeg odgovora Hamasa, jasno smo stavili do znanja da ne podržavamo Izrael da pokrene vojnu operaciju punog obima u Rafi", rekao je on, izražavajući zabrinutost zbog izraelske naredbe za evakuaciju Rafe.

Izraelska naredba Palestincima da se evakuišu iz Rafe je "nehumana", navodi se u saopštenju kabineta visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folkera Tirka.

On je ukazao da je prisiljavanje stotina hiljada ljudi da beže u područja u kojima gotovo da nema pristupa humanitarnoj pomoći "nezamislivo". Upozorio je da bi zbog izraelske ofanzive patnje Palestinaca i razaranja postali "nepodnošljivi".

"Gaza je i dalje na udaru bombi, bolesti, pa čak i gladi. A danas im je rečeno da moraju ponovo da se sele zbog izraelske vojne operacije u Rafi. To je nehumano iu suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnih humanitarnih zakona i zakona o ljudskim pravima", navodi se u saopštenju visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava. 

image