Svet

Hamas prihvatio prekid vatre, Izraelci marširaju, traže da se saglasi i Netanjahu

Sporazum, pišu mediji, predviđa tri faze u trajanju od po 42 dana - a prva podrazumeva uspostavljanje trajnog primirja
Hamas prihvatio prekid vatre, Izraelci marširaju, traže da se saglasi i Netanjahu© Photo by Ahmad Hasaballah/Getty Images

Hamas je obavestio katarske i egipatske posrednike da prihvata njihov predlog sporazuma za primirje u Pojasu Gaze, potvrdio je šef politbiroa Hamasa Ismail Hanije, a prenose "RIA Novosti". 

Predlog koji je prihvatio Hamas uključuje tri faze, od kojih je prva trajni prekid vatre, izjavio je za "Al Džaziru" zamenik lidera Hamasa Halil Al Haija i dodao da su posrednici preneli da je američki predsednik Džozef Bajden lično posvećen primeni sporazuma o prekidu vatre.

Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, "Tajms ov Izrael" preneo je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da to što Hamas kaže ne uzimaju u obzir, pošto predlog na koji je Hamas pristao ne podrazumeva uslove na koje je pristao Izrael.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa "lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor".

Stotine Izraelaca trenutno izlaze na ulice, marširaju ka sedištu premijera Netanjahua u Jerusalimu, zahtevajući od njega da prihvati sporazum o prekidu vatre koji je prihvatio Hamas.

Sjedinjene Američke Države analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekidu vatre i razgovaraju o tome sa saveznicima na Bliskom istoku u narednim satima, izjavio je na brifingu za novinare portparol Stejt odeljenja Metju Miler.

"Mogu da potvrdim da je Hamas dao svoj odgovor. Sada analiziramo taj odgovor i razgovaramo o njemu sa našim partnerima u regionu", rekao je Miler, prenosi Rojters.

Miler je potvrdio i da je direktor CIA Bil Berns u regionu gde "radi na ovom pitanju u realnom vremenu".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je sve strane, posebno Zapad, da "izvrše neophodan pritisak na Izrael" kako bi se postigao prekid vatre.

Erdogan je posle telefonskog razgovora sa Ismailom Hanijeom naglasio da je pozitivno što je ta grupa prihvatila dogovor o primirju i dodao da Izrael takođe mora da učini korak ka postizanju trajnog primirja.

Prethodno, izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da će obezbediti da prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze bude otvoren za humanitarnu pomoć, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se ističe da je Bajden u razgovoru sa Netanijahuom ponovio "jasan stav o Rafi", preneo je Rojters.

Bajden je rekao da veruje da je postizanje prekida vatre sa Hamasom najbolji način da se zaštite životi izraelskih talaca u Gazi, preneo je AP pozivajući se na neimenovanog portparola Bele kuće. 

Američki, egipatski i katarski posrednici pregovarali su sa Hamasom poslednjih dana o trofaznom predlogu, koji je dobio zeleno svetlo od Izraela.

Prema pisanju "Al Džazire" predlog uključuje tri faze, od kojih je prva trajni prekid vatre. Prema predlogu, svaka od tri faze trajala bi 42 dana: primirje bi počelo u prvoj fazi, koja bi uključivala povlačenje izraelskih snaga iz koridora Necarim, koji Izrael koristi kako bi podelio Pojas Gaze na severni i južni deo. Nakon toga bi, u okviru druge faze, nastupio trajni prekid vojnih i neprijateljskih operacija i potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze. U trećoj fazi došlo bi do prekida blokade palestinske enklave.

Prema pisanju "Tajms ov Izrael", sporazum navodno predviđa da će u prvoj fazi 33 živa taoca — žene, deca, starci i bolesni — biti oslobođena tokom 40-dnevnog primirja, u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Prema objavljenom tekstu ponude, indirektni pregovori između Izraela i Hamasa započeli bi iznova 16. dana primirja, kako bi se uspostavio aranžman za vraćanje održivog mira u Gazi tokom druge i treće faze sporazuma.

U drugoj fazi, svi preostali živi zatvorenici bi bili pušteni tokom narednog 42-dnevnog primirja, u zamenu za još stotine zatvorenika obezbeđenja, a IDF bi se povukao iz Gaze.

Treća i poslednja faza sporazuma će ponovo trajati 42 dana i Hamas bi, kako se izveštava, morao da preda tela onih koji su ubijeni 7. oktobra ili su umrli u zatočeništvu, u zamenu za tela palestinskih zatvorenika koji su umrli u izraelskom pritvoru .

Obnova pojasa Gaze počela bi tokom prve faze sporazuma, počevši od obnove puteva, električne, vodovodne, sanitarne i komunikacione infrastrukture u Gazi. Pripreme za petogodišnji plan rekonstrukcije kuća i civilne infrastrukture u Gazi biće završene tokom druge faze sporazuma, a izgradnja bi počela u trećoj fazi.

image