Svet

SAD: Izraelske jedinice odgovorne za teška kršenja ljudskih prava i pre napada Hamasa

Svi ovi incidenti su se desili mnogo pre 7. oktobra i nijedan se nije dogodio u Gazi, rekao je zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel
SAD: Izraelske jedinice odgovorne za teška kršenja ljudskih prava i pre napada HamasaGetty © SOPA Images / Contributor

Stejt department je utvrdio je da pet jedinica izraelske vojske odgovorno za teška kršenja ljudskih prava u incidentima koji su se desili pre nego što je u oktobru izbio sukob između Izraela i Hamasa.

Još se odlučuje da li će se, prema američkom zakonu, ograničiti vojna pomoć jednoj od tih jedinica, prenosi Si-En-En.

"Nakon pažljive procedure, otkrili smo da je pet izraelskih jedinica odgovorno za pojedinačne incidente teškog kršenja ljudskih prava. Svi ovi incidenti su se desili mnogo pre 7. oktobra i nijedan se nije dogodio u Gazi," rekao je zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel tokom konferencije za novinare.

Prema njegovim rečima, "četiri od ovih jedinica su efikasno 'ispravile' ove prekršaje", dok u vezi sa petom jedinicom Vašington "nastavlja da se konsultuje sa Vladom Izraela".

On je odbio da iznese detalje o tome koja su kršenja ljudskih prava počinjena, koje jedinice su bile uključene ili koji su koraci preduzeti za otklanjanje nepravilnosti.

SAD još razmatraju ograničavanje vojne pomoći jedinici Neca Jehuda, osnovane 1999, koju čine koji čine ultraortodoksni Jevreji.

Potezi Izraela su pod sve većom pažnjom pošto su snage te zemlje ubile oko 34.500 Palestinaca u Gazi, podaci su zdravstvenih vlasti u Gazi, među kojima su mnoge žene i deca.

Pojas Gaze je pretvoren u pustoš, a ekstremna nestašica hrane izazvala je strahovanja da bi moglo doći do gladi.

image