Svet

Izrael spreman za ofanzivu: Vojska naredila hitnu evakuaciju civila iz Rafe

Kako navodi Si-En-En, civilima je saopšteno da se odmah evakuišu u "bezbednija" humanitarna područja
Izrael spreman za ofanzivu: Vojska naredila hitnu evakuaciju civila iz Rafe© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Izraelska vojska (IDF) počela je evakuaciju palestinskih civila iz Rafe na jugu Pojasa Gaze pre otpočinjanja ofanzive na taj grad, javio je danas izraelski vojni radio.

Izraelska vojska nije zvanično potvrdila tu informaciju, prenosi Rojters.

Istovremeno, Si-En-En je objavio da je izraelska vojska pozvala stanovnike na istoku Rafe da se "odmah evakuišu", dan nakon što je ministar odbrane te zemlje rekao trupama u Gazi da očekuju "intenzivne akcije u Rafi u bliskoj budućnosti". 

Avičaj Adrae, šef odeljenja za arapske medije u jedinici IDF-a, napisao je:

"Radi vaše bezbednosti, Vojska vas poziva da se odmah evakuišete u prošireno humanitarno područje na kontrolnim punktovima".

On je uputio hitan poziv onima koji žive u opštini "El-Šavka i u naseljima – El-Salam, El-Jneina, Tiba Zaraa i El-Bajuku oblasti Rafa".

IDF je naveo da ohrabruje civile u delovima Rafe da se evakuišu u okviru operacije "ograničenog obima".

Ljudi će biti premešteni u "bezbednija" humanitarna područja, navodi se, ali je upozoreno da je poznato da Hamas puca iz tih područja.

Vojska je rekla da neće postavljati vremenski okvir za evakuaciju iz Rafe i da će izvršiti "operativne procene".

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je vojnicima u nedelju ujutro u Pojasu Gaze da očekuju "intenzivne akcije u Rafi u bliskoj budućnosti, i na drugim mestima širom Pojasa", jer – kako je rekao – Hamas ne namerava da postigne sporazum o taocima i prekidu vatre.

Istovremeno, "Tajms of Izrael" piše da IDF poziva Palestince da se evakuišu iz istočnih naselja Rafe pred planiranu ofanzivu.

Kako se navodi, civili se pozivaju da se evakuišu u proširenu humanitarnu zonu u oblastima El Mavasija i Kan Junisa.

Više od milion Palestinaca našlo je utočište u Rafi, gde su se sklonili od sukoba u ostalim delovima Pojasa Gaze, a zapadne zemlje i Egipat izrazile su ozbiljnu zabrinutost da bi izraelska ofanziva na taj grad dovela do velikog broja civilnih žrtava.

Galant rekao Ostinu da Izrael mora da pokrene ofanzivu na Rafu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Lojdom Ostinom da Izraelu nije preostalo ništa drugo nego da pokrene ofanzivu na Rafu nakon raketnog baraža iz tog grada na položaje izraelske vojske na granici.

Galant je tokom noćašnjeg razgovora detaljno opisao napore Izraela da postigne sporazum za oslobađanje talaca i privremeni prekid vatre, navodeći da u ovoj fazi Hamas odbija svaki predlog koji bi to omogućio postizanje dogovora, saopštila je Galantova kancelarija, preneo je "Tajms of Izrael".

Galant je zahvalio Ostinu na bliskoj saradnji i naglasio da SAD imaju važnu ulogu u pregovorima za oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Netanijahu: Suočavamo se sa nemilosrdnim i brutalnim neprijateljem

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je, na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na Holokaust, u Muzeju Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, da se Izrael "ponovo suočava sa nemilosrdnim i brutalnim neprijateljem'', koji, kako je rekao, traži uništenje Izraela, i to osam decenija nakon završetka Holokausta.

"Hamasov napad 7. oktobra nije bio Holokaust, ali ne zbog odsustva namere da nas uništi, već zbog odsustva sposobnosti", rekao je Netanjahu, uz ocenu da je Hamas "imao nameru da poput nacista zbriše jevrejski narod".

Istakao je da Izrael poseduje snagu kojom može da se odbrani.

Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Izraela Isak Hercog, kao i pojedinci koji su preživeli Holokaust.

image