Svet

SAD obustavile pošiljku od 3.500 bombi Izraelu pre ofanzive na Rafu

Izraelski ratni kabinet je u ponedeljak odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se "izvršio vojni pritisak na Hamas"
SAD obustavile pošiljku od 3.500 bombi Izraelu pre ofanzive na Rafu© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prošle nedelje je obustavila pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti o tada potencijalnoj kopnenoj ofanzivi na Rafu, prenosi danas Asošijejted pres (AP) pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik je pojasnio da nije donesena konačna odluka o dostavljanju bombi, a da je obustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.

"Kako je delovalo da se izraelski lideri približavaju odluci prošlog meseca o takvoj operaciji, počeli smo pažljivo da razmatramo predložene transfere određenog oružja Izraelu koje bi moglo biti upotrebljeno u Rafi", rekao je taj zvaničnik.

Izraelski ratni kabinet je u ponedeljak odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se "izvršio vojni pritisak na Hamas", i pored ranijeg saopštenja Hamasa da je ta palestinska militantna grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

Iz izraelskog kabineta je saopšteno da je cilj "operacije" u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi.

Izraelske snage zauzele su u utorak glavni granični prelaz između Gaze i Egipta u Rafi, u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište tokom sedmomesečne ofanzive Izraela na tu palestinsku enklavu.

image