Svet

Gutereš zahteva hitno otvaranje prelaza Rafa i Kerem Šalom

Napad na Rafu bio bi strateška greška, politička katastrofa i humanitarna noćna mora, upozorio je šef UN
Gutereš zahteva hitno otvaranje prelaza Rafa i Kerem Šalom© AP Photo/Yuki Iwamura

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao da prelazi Rafa i Kerem Šalom, koje je Izrael zatvorio i time prekinuo dostavu pomoći Gazi treba "odmah da budu ponovo otvoreni".

"Istovremeno zatvaranje prolaza Rafa i Kerem Šalom je posebno zloslutno za već očajnu humanitarnu situaciju. Oni treba odmah ponovo da budu otvoreni", rekao je Gutereš u izjavi novinarima.

Gutereš je, pozivajući izraelsku vladu da prekine sa eskalacijom sukoba, ukazao da humanitarne organizacije koje deluju u Gazi mogu već večeras da ostanu bez goriva.

"Pozivam izraelsku vladu da prekine eskalaciju i da se konstruktivno angažuje u tekućim diplomatskim pregovorima", dodao je on i pozvao i Izrael i palestinski Hamas da pokažu, kako je rekao, "političku hrabrost" i postignu sporazum o primirju.

Šef UN se zapitao zar civili u tom regionu nisu dovoljno trpeli smrt i razaranje, i  ocenio da bi "opšti napad na Rafu predstavljao humanitarnu katastrofu".

On je upozorio da nema mesta u Gazi gde civili mogu da se sklone.

"Čak i najbolji prijatelji Izraela su jasni, napad na Rafu bio bi strateška greška, politička katastrofa i humanitarna noćna mora", rekao je Gutereš i pozvao sve koji imaju uticaj na Izrael da učine sve što mogu da pomognu da se izbegne "još veća tragedija".

Izrael je u nedelju zbog navodnih raketnih napada, zatvorio prelaz Kerem Šalom, glavni prolaz za slanje humanitarne pomoći Gazi, a izraelska vojska danas je preuzela kontrolu nad prelazom Rafa, koji se nalazi na egipatskoj granici i time je prekinuta dostava humaniterne pomoći toj opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Izraelska vojska je rasporedila tenkove i pozvala desetine hiljada porodica na istoku grada Rafe da se evakuišu.

image