Svet

IDF: Preuzeta kontrola nad prelazom Rafa na strani Gaze

Palestinski i egipatski zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni, rekli za AP da su izraelski tenkovi i trupe ušle u grad Rafa na jugu Gaze, gde su stigli na oko 200 metara od granice sa Egiptom
IDF: Preuzeta kontrola nad prelazom Rafa na strani Gaze© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Izraelska vojska preuzela je operativnu kontrolu nad palestinskom stranom južnog prelaza Rafe u Gazi, koji se graniči sa Egiptom, a specijalne snage skeniraju područje, navodi IDF.

Izraelska vlada pozvala je međunarodne organizacije da evakuišu civile iz Rafe, u kojima deluje vojska.

Prethodno su palestinski i egipatski zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni, rekli za AP da su izraelski tenkovi i trupe ušle u grad Rafa na jugu Gaze, gde su stigli na oko 200 metara od granice sa Egiptom.

Egipatski zvaničnik rekao je za agenciju da se čini da je reč o operaciji ograničenog obima, kao i da su izraelski zvaničnici obavestili Egipat da će se trupe povući posle završetka operacije.

Radio Izraelske vojske izvestio je da su izraelske snage preuzele kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafa, koji se graniči sa Egiptom u južnoj Gazi. Izraelska vojska najavila je saopštenje, piše Rojters.

Navodi se da snage Izraela od sinoć deluju u određenoj oblasti istočne Rafe, iz koje je evakuisana većina ljudi i neke međunarodne organizacije.

Hamas je saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar.

Prema navodima "Al Džazire", egipatsko-katarski predlog predviđa tri faze: Povlačenje izraelskih snaga iz koridora Necarim, kojim Izrael deli Gazu na severni i južni deo; trajni prekid vojnih operacija i potpuno povlačenje izraelske vojske; prekid blokade palestinske enklave.

Na jutrošnjem brifingu za novinare je rečeno da je prelaz Kerem Šalom zatvoren iz bezbednosnih razloga i da će ponovo biti otvoren kada bezbednosna situacija dozvoli.

Portparol izraelske vlade rekao je da će njihovi pregovarači uskoro otputovati u Kairo, ali da je jedini put za okončanje sukoba da Hamas položi oružje i vrati taoce.

Sjedinjene Američke Države su jasno iznele Izraelu svoje stavove o velikoj kopnenoj invaziji na grad Rafa u Pojasu Gaze, saopštio je danas Stejt department, nakon što je izraelska vojska preuzela kontrolu nad graničnim prelazom u Rafa.

image