Svet

Ko finansira propalestinske proteste u SAD? Bajdenovi najveći donatori i, naravno, Soroš

Neki od najglasnijih kritičara Bajdena i Izraela dobijaju sredstva od fondacija povezanih sa nekim od najvećih imena u demokratskim krugovima
Ko finansira propalestinske proteste u SAD? Bajdenovi najveći donatori i, naravno, SorošGetty © Andrew Lichtenstein / Contributor

Predsednik SAD Džozef Bajdena mesecima izbegava propalestinske demonstrante koji ga nazivaju "Genocidnim Džoom", ali neke od grupa koje stoje iza demonstracija dobijaju finansijsku podršku od filantropa koji se snažno zalažu za njegov reizbor.

Među donatorima su neka od najvećih imena u demokratskim krugovima: Soroš, Rokfeler i Pricker, pokazala je analiza portala "Politiko".

Među organizatorima protesta na Univerzitetu Kolumbija i u drugim kampusima su Jevrejski glas za mir i IfNotNau. Obe grupe podržava Fondacija Tajds koju finansira demokratski "megadonator" Džordž Soroš, a prethodno ju je finansirala i Fondacija Bila i Melinde Gejts. Fondacija Tajds, pak, podržava brojne male neprofitne organizacije koje se zalažu za društvene promene.

Još jedan značajan demokratski donator koji finansira proteste je Dejvid Rokfeler Mlađi, koji sedi u upravnom odboru Fonda braće Rokfeler. Fond je u proteklih pet godina skoro 500.000 dolara direktno dao Jevrejskom glasu za mir, koji sebe eksplicitno opisuje kao anticionistički. Braća Rokfeler su odvojeno dala grantove i Fondaciji Tajds i Centru Tajds.

Nekoliko drugih grupa uključenih u propalestinske proteste podržava fondacija koju finansiraju Suzan i Nik Pricker, naslednici Hajat imperije - i pristalice Džozefa Bajdena.

Trag donacija pokazuje niz zamagljenih linija kada su u pitanju liberalni ciljevi i demokratska politika, objašnjava "Politiko". Novac je ponekad, ali ne uvek, usmeren na određena pitanja. Često su misije donatora i neprofitnih organizacija usklađene, ali ponekad imaju različite i - posebno kada je u pitanju Gaza - suprotstavljene planove i taktike.

Kako su demonstracije postale intenzivnije, poput preuzimanja univerzitetskih zgrada i uzvikivanja antisemitskih parola, grupe koje stoje iza protesta sada privlače kritike istaknutih donatora sa levog spektra.

U međuvremenu, Bajden se muči da povrati podršku mladih ljudi, koji su mu u velikoj meri pomogli da pobedi 2020. godine, a protesti sada komplikuju stvar.

Neke demokrate pokušale su da umanje značaj protesta i podsećaju da spoljna politika ne igra neku ulogu u američkim izborima. Bajden će, međutim, imati problema ako se protesti nastave tokom leta i jeseni, naročito jer sukob na Bliskom istoku zauzima sve veći prostor u središtu političkih debata.

"Mnogi naši članovi podržavaju akcije koje pokušavaju da pozovu Bajdena na odgovornost, što nije isto kao i suprotstavljanje Bajdenu", objasnio je Barni Kasim, portparol grupe "Akcija solidarnosti" koja se zalaže za socijalnu pravdu i koja sredstva dobija od Prickerovih.

image