Svet

"Bajdenov Vijetnam": Progresivni političari upozoravaju predsednika SAD

Američki kongresmeni su uporedili propalestinske proteste sa demonstracijama protiv Vijetnamskog rata
"Bajdenov Vijetnam": Progresivni političari upozoravaju predsednika SAD© Tanjug/AP Photo/John Hanna

Progresivni političari u SAD uporedili su gušenje propalestinskih studentskih protesta sa krvavim odgovorom na demonstracije protiv Rata u Vijetnamu pre 50 godina, upozorivši Bajdena da bi istorija mogla da se ponovi, piše "Politiko".

Članica Predstavničkog doma SAD iz Misurija Kori Buš je na Iksu obeležila 54. godišnjicu masakra na univerzitetu Kent stejt, kada su pripadnici Nacionalne garde Ohaja ubili četiri studenta i ranili njih devet tokom demonstracija protiv Rata u Vijetnamu.

Ona je nedavne propalestinske proteste uporedila sa događajima od pre više od pola veka.

"Na 54. godišnjicu masakra u državi Kent, studenti širom naše zemlje su brutalizovani zbog suprotstavljanja beskonačnom ratu", napisala je Bušova. "Naša zemlja mora naučiti da zaista podržava prava na slobodu govora i okupljanja na kojima je osnovana", dodala je.

Njena koleginica iz Minesote Ilham Omar takođe je uporedila aktuelne proteste sa onima od pre pedesetak godina.

"Pre 54 godine, Nacionalna garda Ohaja otvorila je vatru na nenaoružane studente na univerzitetu Kent. Studenti imaju pravo da govore, organizuju se i protestuju protiv sistemskih grešaka. Ne možemo ućutkati one koji izražavaju neslaganje, bez obzira na to koliko su njihovi protesti neprijatni onima na vlasti", napisala je ona na Iksu.

I studenti koji danas protestuju protiv rata u Gazi pozivaju se na nasleđe sličnih demonstracija koje su organizovane protiv Rata u Vijetnamu.

Više od 2.100 ljudi je uhapšeno tokom protesta na univerzitetima širom SAD od 18. aprila, preneo je AP, a policija je na kampuse često dolazila u opremi za razbijanje demonstracija. Do sada nije bilo smrtnih slučajeva u okršajima demonstranata i policije.

Nezavisni senator iz Vermonta Berni Sanders iskoristio je aktuelne proteste kako bi kritikovao aktuelnu američku politiku prema Izraelu i Gazi, dodajući da bi ona mogla da bude "Bajdenov Vijetnam".

"Veoma brinem da se predsednik se Bajden dovodi u poziciju da je otuđio ne samo mlade ljude, već i veliki deo demokrata", rekao je on za Si-En-En.

image