Svet

Haos u parlamentu Tajvana: Bilans tuče - potres mozga, prelom repne kosti i nagnječena rebra (VIDEO)

Članovi sve tri stranke potuli su se zbog reformi
Haos u parlamentu Tajvana: Bilans tuče - potres mozga, prelom repne kosti i nagnječena rebra (VIDEO)Getty © picture alliance / Contributor

Na sednici tajvanskog parlamenta došlo je do tuče koja je rezultirala potresom mozga, prelomima i drugim povredama poslanika.

Poslanici je trebalo da razmotre kontroverzni predlog opozicije da se kriminalizuju zvaničnici koji daju lažne izjave u parlamentu i da se zakonodavnom telu daju veća ovlašćenja da nadgleda vladu.

Tenzije su bile visoke i pre sednice, a poslanici su vikali i gurali jedni druge ispred zgrade u Tajpeju.

Situacija je eskalirala kada su poslanici ušli u skupštinsku salu i međusobno  se potukli, ne štedeći ni žene.

U tuči su učestvovali članovi sve tri stranke – Demokratske progresivne partije (DPP) novoizabranog predsednika Laj Čing Tea, čija će inauguracija biti u ponedeljak; opozicioni Kuomintang (KMT), koji ima tri mesta više u parlamentu od DPP-a, ali nije u stanju da formira većinu; i Tajvanska narodna partija (TPP), koja ima samo osam mesta.

Tokom tuče, poslanik DPP-a završio je u bolnici nakon što su ga protivnici bacili preko stola, pa je pao na glavu.

U jednom trenutku, jedan političar je zgrabio nacrt zakona i pobegao iz veća kako njegove kolege ne bi mogle da glasaju o njemu.

DPP je saopštio da je najmanje osam njenih članova povređeno u tuči, uključujući generalnog sekretara Rozaliju Vu, koja je zadobila "teške kontuzije rebara". Ostali poslanici su zadobili povrede uključujući potres mozga, frakturu repne kosti i iščašenje šake. Stranka je obećala da će ići na sud zbog, kako je rekla, "zverstava" koje su počinili njihovi politički rivali.

DPP optužuje Kuomintang i TPP za "neustavnu zloupotrebu" svog položaja u pokušaju da proguraju predloge bez uobičajenog procesa konsultacija. Opozicija, međutim, insistira na tome da Lajeva partija pokušava da "monopolizuje vlast" na samoupravnom ostrvu – koje Kina smatra delom svoje suverene teritorije – odupiranjem promenama.

image