Svet

Senka Zelenskog ili vladar iz senke: Ko je Andrej Jermak, najuticajniji čovek u Kijevu?

Postavši član vlade bez ikakvog prethodnog iskustva, zahvaljujući prijateljstvu s ukrajinskim predsednikom, Jermak je postao najmoćniji šef kabineta u istoriji zemlje s ogromnim ovlašćenjima, piše "Vašington post"
Senka Zelenskog ili vladar iz senke: Ko je Andrej Jermak, najuticajniji čovek u Kijevu?www.globallookpress.com © © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

Ako je glavna kvalifikacija glumca i komičara Vladimira Zelenskog kada je izabran 2019. godine na čelo države bila to što je glumio predsednika na televiziji, glavna kvalifikacija njegovog svemoćnog šefa kabineta Andreja Jermaka bila je što je prijatelj Zelenskog, piše "Vašington post". 

Jermak je uvek imao ogroman uticaj u Ukrajini, a ratni uslovi i zakoni koji su skoncentrisali ogromna ovlašćenja u predsedničku administraciju, učinili su Jermaka možda i najmoćnijim šefom kabineta u istoriji zemlje, konstatuje se u tekstu.

Šef kabineta bivšeg predsednika Viktora Juščenka Oleg Ribačuk konstatuje da se Zelenski i Jermak toliko retko pojavljuju odvojeno, da bi neko mogao da se upita ko tu izdaje naređenja i da li su i oni dalje dve odvojene osobe. 

"Jermak je postao član vlade bez ikakvog prethodnog iskustva. Njegova mantra od početka je bila: 'moj jedini san i jedina ambicija je da budem senka predsednika, da budem tamo gde on želi da budem.' Tako on sebe vidi, kao neodvojivog", konstatuje Ribačuk.

Jermakova bliskost s ukrajinskom predsednikom, i očigledan uticaj nad njim, povukla je sa sobom niz optužbi na njegov račun: da je nedemokratski učvrstio moć u predsedničkom kabinetu, učestvovao u nepotrebnim čistkama visokih zvaničnika, poput glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, lično kontrolisao gotovo svaku veću odluku u vezi sa sukobom.

"Vašington post" dodaje da je sada pred dvojcem novi izazov. Zelenskom je istekao mandat 20. maja i ako ostane na poziciji predsednika postaće ranjiviji na optužbe da koristi sukob s Rusijom kako bi podrio demokratiju u zemlji. I to uspostavljanjem kontrole nad medijima (podseća se da od početka sukoba šest kanala, po naređenju šefa države, emituju isti program 24 sata dnevno), odstranjivanjem rivala i unapređivanjem svog neizabranog prijatelja Jermaka.

U razgovoru sa više desetina sadašnjih i bivših ukrajinskih zvaničnika i poslanika, stranih diplomata i drugih koji poznaju Jermaka ili sarađuju sa njim, čak su i njegove pristalice priznale da on ima neobično široka ovlašćenja.

Neki su naveli da on čak kontroliše kojim zvaničnicima je dozvoljeno da putuju u inostranstvo i kada – što je detalj koji je njegova kancelarija odbila da komentariše.

Navodi se da je nedavno Jermak stao na stranu Ministarstva spoljnih poslova koje se umešalo u vojne odluke, čime je prekršen dogovor sa partnerima, uključujući i i SAD. Neki ukrajinski i zapadni zvaničnici konstatuju da sumnja u predsednikovog najbližeg saradnika podriva autoritet Zelenskog i izaziva sumnje u to ko donosi odluke: Zelenski, ili njegov šef kabineta, koji često tvituje u emotikonima. 

Nekadašnjeg advokata i filmskog producenta Jermaka kritičari opisuju kao ratobornog i željnog vlasti. Neki ga optužuju da je ruski agent, što je sada uobičajena uvreda u Ukrajini, a što on i oni bliski njemu oštro poriču, navodi se u tekstu.

Šef kabineta šest godina je stariji od Zelenskog, ima 52 godine, rođen je i odrastao u Kijevu. Otac je Ukrajinac, koji je bio na visokoj poziciji u sovjetskoj ambasadi u Kabulu, a majka je Ruskinja iz Sankt Peterburga koja je za 77. rođendan istetovirala ukrajinski trozubac na ruci, kako opisuje američki medij.   

Njegov mlađi brat svojevremeno je uhvaćen na snimku kako nudi pozicije u administraciji predsednika uz naknadu, ali je slučaj "tiho zatvoren", a za Jermakovog brata navedeno da se pridružio ukrajinskoj vojsci.

Kako je sam Jermak ispričao, Zelenski i on znaju se oko 15 godina, a iz iste produkcijske kuće iz koje je i on, Zelenski je na mesta državnih zvaničnika postavio još nekoliko ljudi, ali su svi u međuvremenu otišli sa tih pozicija, što većina vidi kao Jermakovu čistku.

Za njega se dalje navodi da ima direktne veze sa najmoćnijim ljudima u Vašingtonu, uključujući savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana. Američki zvaničnik izjavio je jednom prilikom da se redovno čuje s Jermakom, ali njegova kancelarija nije se odazvala pozivu "Vašington posta" za potrebe ovog teksta.

Jermak poriče da se umešao u nadležnost ministra spoljnih poslova, ali takođe konstatuje da mu je rat pokazao da je "s klasičnom diplomatijom možda gotovo" i da "neki od naših ambasadora ne rade dovoljno". 

Sve dok je Zelenski na vlasti, biće i Jermak, konstatuje se u tekstu i citira zapadni diplomata koji ih opisuje kao dobrog i lošeg policajca.

S tim što se Jermak ne pretvara da je strog policajac – on ima stvarnu moć, konstatuje ovaj diplomata.

image