Svet

Počela komandno-štabna vežba NATO u Moldaviji

U vežbi će učestovati predstavnici iz brojnih zemalja partnera Alijanse
Počela komandno-štabna vežba NATO u MoldavijiGetty © Moldovan Armed Forces/Gheorghe Vau/Anadolu

U Moldaviji je danas počela komandno-štabne vežba NATO-a "Regeks 2024", u okviru koje će se organizovati seminari o vojnoj obuci u skladu sa zapadnim standardima, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane Moldavije.

"Regeks 2024" se sastoji od nekoliko seminara tokom godine, a do sada su održana dva - prvi od 16. februara do 1. marta i drugi od 22. do 26. aprila.

"Danas je počeo treći seminar u okviru regionalne komandno-štabne vežbe 'Regeks 2024'. Vežba se organizuje uz podršku Komande združenih snaga NATO u Napulju i ima za cilj obuku vojske po zapadnim standardima u domenu planiranja i izvođenja vežbi, upravljanja krizama, jačanja i procene stepena interoperabilnosti snaga u multinacionalnom okruženju", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu moldavskog ministarstva odbrane.

Precizira se da će događaj biti održan od 20. do 24. maja u objektima Agencije za nauku i vojnu istoriju uz učešće oko 30 predstavnika iz zemalja partnera Alijanse - Jermenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Uzbekistana, Egipta, Jordana, Kraljevine Bahreina, Maroka, Kazahstana, Pakistana, Tunisa, Egipta, Malte, Afričke unije (Gana i Benin), kao i štabni oficiri Oružanih snaga Moldavije.

Podsećanja radi, ranije je Ministarstvo odbrane Moldavije najavilo velike moldavsko-američke vežbe "Brzi odgovor 2024" (Swift Response 2024), koje će biti održane na teritoriji ove zemlje od 9. do 16. maja pod rukovodstvom američke komande u Evropi i Africi.

image