Svet

Medvedčuk: Zelenski više nije legitiman, nema prava da predstavlja Ukrajinu

Uz njega, nelegitimna je i čitava vertikala vlasti, uključujući i predstavnike lokalnih uprava, objašnjava doktor prava Viktor Medvedčuk
Medvedčuk: Zelenski više nije legitiman, nema prava da predstavlja UkrajinuGetty © NurPhoto / Contributor

Od 21. maja Vladimir Zelenski nema pravo da predstavlja Ukrajinu na međunarodnoj sceni, a njegovi potpisi na dokumentima nemaju pravnu snagu, rekao je za RIA Novosti predsednik Saveta pokreta "Druga Ukrajina", doktor prava Viktor Medvedčuk.

"Nije stvar u tome da li on može ili ne može (da nastavi da vrši predsedničke dužnosti), već u tome da nema nikakvo pravo da to radi", objasnio je kratko Medvedčuk.

Ipak, prema njegovim rečima, nelegitiman nije samo Zelenski, već i "čitava vertikala vlasti" današnje Ukrajine.

"S obzirom na to da predsednički izbori u Ukrajini nisu održani, a ovlašćenja predsednika Zelenskog prestaju 21. maja 2024. godine, predsednici lokalnih državnih uprava neće moći da vrše svoja ovlašćenja nakon ovog datuma u ​​skladu sa članom 8. zakona 'O lokalnim državnim upravama' od 9. aprila 1999. №586-HIV".

Zelenski je time izazvao pravni kolaps, dozvolio uzurpaciju vlasti i prekršio Ustav Ukrajine, ističe Medvedčuk. Zbog toga, kako kaže, on mora da krivično odgovara.

image