Svet

Ukrajina i EU traže početak pregovora o članstvu u junu: Da li će Orban popustiti?

Mađarska pod ponovnim pritiskom da odustane od protivljenja kandidaturi Kijeva
Ukrajina i EU traže početak pregovora o članstvu u junu: Da li će Orban popustiti?Getty © NurPhoto / Contributor

Briselski zvaničnici zalažu se za početak formalnih pregovora o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji već sledećeg meseca, prenosi "Politiko" pozivajući se na izvore.

Iza kulisa, diplomate iz EU i iz Kijeva intenzivno rade na "obrađivanju" mađarske vlade da da saglasnost za otvaranje pregovora o pridruživanju Ukrajine.

Pet diplomata, koji su želeli da ostanu anonimni, reklo je da je cilj da formalni pregovori započnu već 25. juna.

Otvaranje pregovora navodno bi podiglo moral Ukrajini koja dugo teži da se pridruži zapadnom bloku.

Lideri EU su prošlog decembra rekli ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da žele da se Ukrajina i Moldavija pridruže njihovom "klubu", ali je formalnu pravnu proceduru za početak pregovora o članstvu zaustavila Mađarska.

Diplomate sada kažu da su se i Brisel i Kijev ponovo angažovali u intenzivnoj bilateralnoj diplomatiji sa Budimpeštom i nude rešavanje problema mađarske manjine u Ukrajini u zamenu za početak pregovora.

Nakon što su lideri EU dali zeleno svetlo Kijevu, sledeći korak u procesu pridruživanja je početak formalnih pregovora putem međuvladine konferencije sa Ukrajinom.

Ukrajina i njene pristalice u EU pozivaju da se međuvladina konferencija održi pre nego što Mađarska 1. jula preuzme rotirajuće predsedavanje Savetom EU.

Mađarski premijer Viktor Orban je najveća unutrašnja prepreka stalnoj podršci EU Ukrajini. Nekoliko puta je pretio da će blokirati odluke o finansiranju Kijeva, kao i pristupne pregovore Ukrajine, a protivi se i sankcijama Rusiji.

Sa druge strane, Mađarska traži više garancija o poboljšanju pravne zaštite manjina u Ukrajini i želi uspešno predsedavanje Savetom EU, kažu diplomate.

Belgijanci, koji trenutno imaju rotirajuće predsedništvo, takođe pokušavaju da ubede Mađarsku da je to i njihov politički interes, pogotovo što bi Mađarska mogla da upotrebi jedan od nekoliko metoda da kasnije blokira pridruživanje Ukrajine ako to želi.

Belgijski zvaničnici najavili su za 25. jun međuvladinu konferenciju, samo nekoliko dana pre nego što Budimpešta 1. jula preuzme predsedavanje. Ali "kao i uvek, nemoguće je predvideti šta će Mađarska uraditi dok ne čujemo od samog Orbana", rekao je jedan od diplomata.

image