Svet

Pustinjska ruža pred novom borbom: Prva dama Sirije obolela od leukemije

Dijagnoza je uspostavljena gotovo pet godina nakon što se Asma el Asad oporavila od raka dojke
Pustinjska ruža pred novom borbom: Prva dama Sirije obolela od leukemije© Salah Malkawi/Getty Images

Supruzi sirijskog predsednika Bašara el Asada, Asmi, dijagnostikovana je akutna mijelocitna leukemija, saopštio je kabinet predsednika Sirije.

Naime, dijagnoza je uspostavljena gotovo pet godina nakon što se prva dama Sirije oporavila od raka dojke.

"Nakon otkrivanja nekoliko simptoma kod prve dame Sirije Asme el Asad, ona je podvrgnuta nizu medicinskih testova i pregleda, nakon čega joj je dijagnostikovana akutna mijelocitna leukemija", navodi se u saopštenju i dodaje da će prva dama biti podvrgnuta medicinskom lečenju.

Napominje se da će se Asma el Asad izolovati i povući iz javnog života.

U avgustu 2018. dijagnostikovan joj je maligni tumor dojke u ranoj fazi, a sirijski državni mediji preneli su da je "prva dama Sirije" na lečenju u vojnoj bolnici u Damasku.

Kako se navodi, takve objave su neuobičajene u arapskom svetu, gde se rak smatra tabuom.

Asma el Asad rođena je u sirijskoj provinciji Homs, studirala je u Velikoj Britaniji, a nakon što je upoznala Bašara el Asada, vratila se u Siriju.

Asadova je od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine preuzela javnu ulogu vođenja humanitarnih akcija i sastajala se sa porodicama ubijenih vojnika.

Vodi "Sirijski fond za razvoj", najveću nevladinu organizaciju u okviru koje se vrše brojne operacije pružanja pomoći i razvoja u Siriji. 

image