Svet

"Dejli bist": Ukrajinska vojska narkomana i alkoholičara

Pripadnici oružanih snaga Ukrajine "drže" liniju fronta uz pomoć ekstazija, amfetamina, marihuane, alkohola
"Dejli bist": Ukrajinska vojska narkomana i alkoholičaraGetty © Anadolu / Contributor

Zastoj u pristizanju zapadne pomoći i katastrofalna situacija u Harkovskoj oblasti, u kombinaciji sa opštim manjkom ljudstva, gurnuli su ukrajinsku vojsku u mračni zagrljaj droge i alkohola.

Alkohol je potpuno zabranjen u Donbasu, ali ipak nesmetano stiže do linija fronta uz pomoć vojnika, volontera, krijumčara i novinara.

Portal "Dejli bist" preneo je svedočenja više ukrajinskih vojnika koji su potvrdili ono o čemu se već duže spekuliše - "branioci" Ukrajine koriste nelegane supstance koje kupuju preko sumnjivih onlajn biznisa koje vodi ukrajinska mafija. Neki su toliko pijani ili nadrogirani da su ubijali civile i saborce.

Po početku Specijalne vojne operacije, veliki broj Ukrajinaca prijavio se u vojsku - mnogi nikada do tada nisu držali oružje u rukama. Kako je rastao broj žrtava, entuzijazam se smanjivao, a sa kašnjenjem isporuka zapadne pomoći, beskonačnim boravcima na liniji fronta bez otsustva i prisilnom mobilizacijom, zloupotreba nedozvoljenih supstanci - ekstazija, amfetamina, marihuane i alkohola je vrtoglavo skočila.

Za razliku od političara u Kijevu koji uporno tvrde da će "pobediti", vojnici u Donbasu kažu da zemlja gubi.

Jedan od vojnika koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da su ukrajinske snage podeljene na one koji su "naterani da se pridruže i ne znaju ništa da rade" i one koji žele da se bore.

"Piju jer kada se nađu na liniji vatre počnu da se pitaju ne samo koga ubiti već i kako ostati živ. Kada se vrate žele da ublaže taj stres i onda cena alkohola više nije bitna", objasnio je on.

Prema njegovoj proceni, oko 40 odsto aktivnih vojnika (voljnih i nevoljnih) pije. Mnogi se okreću amfetaminu i metadonu kako bi ostali budni danima.

"Svi to koriste, svaki dan", objasnio je drugi vojnik koji se predstavio kao Valerij.

Cena droge se kreće od 20 do 50 dolara po gramu. U proseku, Ukrajinci uzimaju oko pola grama dnevno. Plus alkohol. Što, rekao je jedan od vojnika, dovodi do situacija da mortus pijani vojnih ubije dvojicu svojih saboraca i psa. Drugi je ubio dvoje civila i policajca...

Valerij priznaje da je redovno koristio amfetamin jer se često dešavalo da je na rotaciji od pet do 25 dana bez odmora. Još jedna "omiljena" droga Ukrajinaca je ekstazi koji, kao i sve ostalo, nabavljaju preko mafijaških vebšopova.

Valerij, koji je teško ranjen početkom godine, požalio se da je optušten iz vojske bez ikakve finansijske pomoći, medlje ili vojne kartice. Ne prima platu ni beneficije. Za operaciju koja bi mogla da mu pomogne da ponovo prohoda, mora sam da plati više od 6.000 dolara.

Pošto te pare nema, kaže da trpi konstantne bolove zbog čega se okrenuo alkoholu. "Pomaže mi da se opustim, smirim i zaboravim."

Psihijatrijska bolnica u Harkovu prepuna je ranjenih vojnika. Jedan od njih - Andrej, ostao je bez nogu. Kao dugogodišnji narkoman i dalje ima kontakte i druge pacijente snabdeva ekstazijem i marihuanom, dok se lekari i sestre prave da to ne primeđuju.

Ekstazi je, kaže, pomagao i njemu i drugim pacijentima da se smiri i zaboravi na svoje probleme. Posle lošeg "tripa" okrenuo se ka alkoholu zbog čega je sada nervozan i napet. Kaže i da nikakve psihološke ili druge pomoći od vlasti nema.

"Najgori je strah, on nikada ne nestane", rekao je on.

image