Svet

Ukrajina pod lupom UN zbog povećane upotrebe droga: Najveći broj laboratorija na svetu

Od početka 2022. godine, povećana zaplena sintetičkih droga u Ukrajini
Ukrajina pod lupom UN zbog povećane upotrebe droga: Najveći broj laboratorija na svetuGetty © Anna Moneymaker

Prema izveštaju UN, broj korisnika droga širom sveta porastao je za skoro četvrtinu u poslednjih deset godina, pa je samo u periodu od 2011. do 2021. godine dogurao do 296 miliona.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala (UNODC) posebno prati situaciju u Ukrajini, gde su vlasti u godinu dana pre početka Specijalne vojne operacije otkrile i zatvorile 79 laboratorija za proizvodnju amfetamina – što je u to vreme bio najveći broj u svetu.

Od početka 2022. godine, zaplene sintetičkih droga u Ukrajini su se povećale, dok je tržište za takve supstance poraslo u susednim zemljama, izvestila je glavna analitičarka UNODC Angela Me, prenosi "Dojče vele".

U Avganistanu, UNODC vidi znake pada proizvodnje opijuma, što je posledica zabrane talibana. Međutim, to bi moglo dovesti do "preorijentacije ka proizvodnji sintetičkih droga", navodi se.

Avganistan nije samo najznačajniji svetski izvoznik opijuma, koji se dalje može prerađivati u heroin, već se razvija i u jedan od glavnih proizvođača metamfetamina poznatog i kao "kristal met".

UNODC je upozorio i na širenje sintetičkih droga poput metamfetamina, amfetamina, fentanila, kao i mnogih novih supstanci na tržištu.

"Proizvodnja sintetičkih droga je jeftina, laka i brza", navodi se.

Vlastima je teže pratiti ovaj veoma fleksibilan sektor trgovine drogom jer, za razliku od kokaina i heroina, na primer, nije vezan za određene regione, rute i cikluse.

Eksperti UN za droge takođe su zabrinuti zbog kontinuiranog rasta potrošnje kokaina.

"Vidimo spiralu na globalnom tržištu kokaina gde povećana potražnja dovodi do veće ponude, a ta ponuda onda vodi do veće potražnje", rekla je Me.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner