Svet

Upozorenje za osetljive: "Dobri momci" sadrže stereotipe koji nisu u skladu sa modernom inkluzivnošću

Ne možete očistiti istoriju. Ako želite da ispričate pravu istoriju, morate je ispričati onakvu kakva jeste, odgovorio je glumac
Upozorenje za osetljive: "Dobri momci" sadrže stereotipe koji nisu u skladu sa modernom inkluzivnošćuGetty © Archive Photos / Stringer

Mreža Ej-Em-Si našla se na udaru kritika nakon što su objavili politički korektno upozorenje uoči emitovanja filmskog klasika "Dobri momci" Martina Skorsezea.

"Ovaj film uključuje jezičke i/ili kulturne stereotipe koji nisu u skladu sa današnjim standardima inkluzije i tolerancije i mogu uvrediti neke gledaoce", navodi se u upozorenju.

Predstavnik Ej-Em-Sija je za "Njujork post" rekao da je mreža 2020. počela da "dodaje savete ispred određenih filmova koji uključuju rasne ili kulturne reference koje bi neki gledaoci mogli smatrati uvredljivim".

List, međutim, primećuje da na drugim filmovima o mafijašima nije dato isto upozorenje, već standardna o golotinji i nasilju.

"Je***a politička korektnost sve oduzima", rekao je Bo Dite, bivši policajac koji je glumio u "Dobrim momcima". "Ovako je tada izgledao život. To nije bila čista lepa stvar. Ne možete očistiti istoriju. Ako želite da ispričate pravu istoriju, morate je ispričati onakvom kakva jeste."

Majkl Franceze, nekadašnji kapetan kriminalne porodice Kolombo, odgovorio je na upozorenje: "Ne treba nam niko da štiti mafijaše. To je ludo."

Film iz 1990. godine sa Rejom Liotom, Robertom De Nirom i Džoom Pešijem u glavnim ulogama, jedan je od najpoznatijih "mafijaških" filmova, uz Kopolinog "Kuma" iz 1972.

"Foks njuz" podseća da je film hvaljen zbog svoje tačnosti i bio je fokusiran na život stvarnog mafijaša Henrija Hila koji je postao FBI doušnik.

image